Medulin: Ukida se porez na nove tvrtke u 1. godini

Helga Može Glavan, Goran Buić i Alen Damijanić
Helga Može Glavan, Goran Buić i Alen Damijanić

Općina Medulin objavila je javni poziv za dodjelu sredstava vlastitim poduzetnicima na temelju mjera za poticanje gospodarstva u Istarskoj županiji za 2014. čiji je ukupni budžet 10 milijuna kuna i na raspolaganju je do kraja ove godine. Kako je rečeno na  konferenciji za novinare, od deset županijskih mjera, Općina će provoditi njih pet: podupirat će novoutemeljene tvrtke i obrte; subvencionirat će projekte koji će se kandidirati za sredstva EU-a; izdvajat će sredstva za novo zapošljavanje i samozapošljavanje te subvencionirati troškove polaganja stručnih i majstorskih ispita. Peta mjera jest zadržavanje postojeće ili smanjenje visine komunalnog doprinosa i komunalne naknade u jedinicama lokalne samouprave.

Općinski načelnik Goran Buić istaknuo je da će ove mjere razviti sinergijske pozitivne efekte u gospodarstvu na području cijele općine. Izdvojio je smanjenje poreza na tvrtku za 75 posto te ukidanje poreza na novoosnovane tvrtke u prvoj godini rada. Ovim mjerama tvrtke dobivaju tri do pet tisuća kuna po korisniku, a najveći iznos od 10.000 kuna, odnosno 50 posto ukupnog troška izrade dokumentacije koristi se za sudjelovanje u europskim projektima. Od tog iznosa Općina izdvaja pet tisuća.

Tvrtke za novo samozapošljavanje nakon 1. listopada 2013. dobivaju po 5.000 kuna za radnika koji je u radnom odnosu najmanje šest mjeseci. Nadalje, sufinanciraju se stručni i majstorski ispiti do 3.000 kuna po radniku zaposlenom na neodređeno. Buić je ujedno naglasio da se u općinskim poslovnim zonama komunalni doprinos umanjuje za 50 posto te da se planira izgraditi nova poslovna zona Pećine gdje će uglavnom djelovati poljoprivrednici. Zona postoji u obuhvatu bivšeg kamenoloma, a proširit će se za dodatnih 20 hektara. "Dobivamo upite o terminu realizacije zone, a to će ovisiti i o budućoj kvalitetnoj suradnji s Istarskom županijom", rekao je Buić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter