Medulin u staklu sa Studiom Valeria


Udruga studio Valeria iz Medulina ovih dana obilježava desetu godišnjicu svog neprekidnog djelovanja i stvaralaštva.

- Osnovani smo kao centar za okupljanje umjetnika svih vrsta i pravaca. Surađujemo s lokalnim i regionalnim umjetnicima i umjetničkim grupama iz zemlje i inozemstva. Ukupno smo održali više od stotinu izložbi i radionica. Organizirali smo tri važna međunarodna

projekta koja su povezala umjetnike iz više zemalja. To su: "Igračke mog djetinjstva", "Žene u istarskim freskama" i "Karta moga zavičaja", kazala je voditeljica ovoga studija Istra Lazarić Toner. Naglasila je da su oni prvenstveno studio za edukaciju i rad u staklu.

Do kraja godine planira realizirati osam radionica fuzije i slikanja na staklu, dvije radionice kreativnog opuštanja (psihologija kreativnosti) te božićnu prodaju njihovih radova tijekom posljednja dva vikenda u studenome.

Lazarić Toner slikanjem se bavi dugi niz godina. Nakon rada

na području psihologije na raznim fakultetima, kao istraživačica i predavačica (Cambridge, Chester i Liverpool), odlučila je studirati umjetnost i dizajn te diplomirala smjer umjetničke obrade stakla na sveučilištu Wels. Nakon toga počela se intenzivnije baviti i pedagoškim radom.

- Inspiraciju za kreativan rad dobivam ovisno o mjestu gdje se nalazim. Medulin u staklu je zbirka nastala tijekom posljednjih nekoliko godina... Ti su radovi napravljeni raznim tehnikama fuzije i slikanja na staklu upotrebljavajući pigmente, enamel i prah razne granulacije. Kao osnova, potrebljavana su većinom čista stakla koja se koriste u kućanstvu i industriji, a pored toga i specijalna stakla u boji ona koja su bojana raznim metalnim oksidima. Svi radovi su pečeni u peći za stakla na temperaturi od 680 do 840 stupnjeva Celzija, veli Lazarić Toner, sažimajući rad ovoga studija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter