Medulin: U lučicu Puntica ne može se ući ni izaći

Prazni vezovi na medulinskoj Puntici
Prazni vezovi na medulinskoj Puntici

"Ljuti smo, više nikad nećemo doći u Medulin", požalio nam se njemački turist Peter Jahr koji jučer ujutro u tamošnjoj lučici Puntica nije uspio doći do svoje barke i odvesti je u Dortmund, gdje se već danas vraća na posao nakon godišnjeg odmora. Svojim vozilom s prikolicom Jahr nije ni uspio ući u lučicu jer su ga, kao i nas, u tom naumu spriječili zaštitari tvrtke Boljun. Jahr nam kaže da već 20 godina dolazi u Medulin te da je želio dizalicom podići plovilo, no sada će pomoć morati potražiti u pomerskoj marini. 

Situacija na rubu fizičkog sukoba

Zbog sukoba sadašnjeg i bivšeg koncesionara u luci nautičkog turizma Puntica trenutačno se ne odvija nikakva djelatnost, vezovi su prazni, a situacija je na rubu fizičkog sukoba. Robert Cetina vlasnik je tvrtke De Mattei koja nakon 12-godišnje koncesije nije uspjela produljiti ugovor o koncesiji, iako je u njemu stajalo da se, ukoliko stranka uredno izvršava svoje obveze, što je De Mattei i činio, ugovor može produljiti. Tvrtka De Mattei je, prema tvrdnjama njenog vlasnika, u razdoblju od 2001. do 2002. izgradila lučicu na neuređenoj obali: postavila vezove, uredila operativnu obalu, kompletnu infrastrukturu i dodatne sadržaje, u što je uložila nekoliko milijuna kuna. Koncesija je na ponovljenom natječaju 2014. godine dodijeljena pulskoj tvrtki Adriatic Yacht Charter (AYC) koja je dala najpovoljniju ponudu.

- Oni su ponudili investiciju od devet milijuna kuna. Ja sam imao istu vrijednost ponude po ponudbenom listu, ali moj financijski rezultat u prethodnoj godini nije bio na njihovom nivou, i to je prevagnulo u njihovu korist. Adriatic Yacht Charter su imali 26 milijuna kuna prometa u prethodnoj godini, a ja oko dva milijuna. Želio bih ukazati na selektivno provođenje zakona i propisa koji nisu primjenjivi u praksi, na inertnost sustava, na činjenicu da se ne štiti dosadašnji koncesionar i ni na koji način se ne priznaju njegova ulaganja. Ja sam stvorio novu vrijednost, povećao površinu obale na pomorskom dobru u vlasništvu RH za oko 3.000 kvadrata. Djelomično sam isplatio investiciju, a 12 godina je prekratak period zato što luka nije ni prevelika da bi bila rentabilna, ima 15,8 tisuća kvadrata, a ni premala da bi se njome moglo obiteljski gospodariti, kaže Cetina. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter