Medulin: Trodimenzionalna vizualizacija antike

Poluotok Vižula sa svojom savršenom pozicijom i vrijednim antičkim nalazištem (Dejan ŠTIFANIĆ)
Poluotok Vižula sa svojom savršenom pozicijom i vrijednim antičkim nalazištem (Dejan ŠTIFANIĆ)

Općina Medulin nedavno je Europskom fondu za regionalni razvoj prijavila projekt "Arheološki park Vižula" vrijedan 19.645.579 kuna. Projekt je prijavljen putem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, na natječaj Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Bude li odobren, iz europskog fonda pripast će mu 85 posto ili 16.100.297 kuna. Projekt je prijavljen u suradnji s pet partnera: Turističkom zajednicom Općine Medulin, Javnom ustanovom Kamenjak, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar.

Unaprijediti kulturne i turističke sadržaje

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, dok je početak provedbe planiran 1. siječnja 2017, ističe Barbara Floričić, članica projektnog tima. Projektom je obuhvaćeno ulaganje u nekoliko grupa aktivnosti koje zajedno čine koherentni i integrirani program. Namjera je prije svega zaštititi, revitalizirati i na adekvatan način interpretirati kopnena i podvodna arheološka nalazišta na poluotoku Vižula, unaprijediti kulturne i turističke sadržaje utemeljene na kulturnoj baštini te educirati posjetitelje o održivom upravljanju i predstavljanju kulturne baštine. U sklopu projekta brendirat će se i promovirati Arheološki park Vižule, kao i destinacija. Usto, uredit će se i opremiti šetalište za posjetitelje na poluotoku Vižula.

- Revitalizacijom i interpretacijom kopnenih i podvodnih arheoloških nalazišta dosad istražena područja svake pojedinačne zone na lokalitetu kanimo konzervirati i zaštititi, te inovativnom tehnologijom interpretirati antičku stvarnost koju će posjetitelji uz stvarno viđenje nalazišta na terenu moći doživjeti uz korištenje 3D naočala i okvira. Šetalište u Vižuli opremit će se inovativno-edukativnim sadržajima kojima će se prezentirati i interpretirati bogata kopnena i podvodna arheološka baština: postavit će se deset info-panoa koji će sadržavati taktilne table za slijepe i slabovidne, dva 3D okvira za digitalnu prezentaciju arheoloških nalaza, taktilna maketa i antički vrt opremljen biljem koje su kultivirali stari Rimljani. Postavit će se 13  klupa, među kojima tri solarne e-klupe, koševi za otpatke, stalci za bicikle i solarno e-stablo. Unutar rimskog kamenoloma predviđeno je postavljanje montažne pozornice za potrebe manjih glazbenih događanja, kao i prenosive montažne platforme za scenska događanja, nabraja Floričić.

Stalna interakcija kulture i turizma

Info-punkt i rampa bit će postavljeni na ulazu u park. Uz stazu će se urediti operativna površina i deset odmorišta. Na dijelu poluotoka iznad nalazišta rimske vile postavit će se dva montažna objekta za potrebe edukacije i istraživanja, odnosno arheološke škole. Na dvije suprotne strane poluotoka postavit će se dva identična objekta koja će nuditi ugostiteljske usluge i biti opremljena sanitarijama i spremištima. Uz svaki objekt uredit će se i dječje igralište, a u šumi i eko-adrenalinsko dječje igralište. U centralnom dijelu poluotoka planira se postavljanje dvaju montažnih objekata sa samočistećim javnim sanitarijama. Za potrebe šetnice, te radi sprečavanja devastacije arheološkog lokaliteta, predviđeno je postavljanje solarne javne rasvjete i video nadzora na rasvjetne stupove.

Uređenjem i opremanjem šetališta Arheološkog parka Vižula omogućila bi se stalna interakcija kulture i turizma, napominje naša sugovornica. Cilj je da arheološki park postane prepoznatljiv brend Medulina koji bi doprinio jačanju turizma na području ove Općine, uz značajan rast broja posjetitelja i noćenja.

Govoreći o značaju projekta za razvoj Općine, medulinski načelnik Goran Buić kaže da je Vižula zeleno srce Medulina koje još uvijek nije dovoljno valorizirano ni u arheološkom, kulturnom, ni u turističkom smislu.

- Ukoliko bismo dobili sredstva, bili bismo spremni za početak gradnje jer već imamo sve potrebne akte, kaže načelnik Buić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter