Medulin sve bliže rješenju problema otpadnih voda

Načelnica Ližnjana Maja Cvek i načelnik Medulina Goran Buić prerezali su vrpcu i otvorili gradilište (T. GRBIĆ)
Načelnica Ližnjana Maja Cvek i načelnik Medulina Goran Buić prerezali su vrpcu i otvorili gradilište (T. GRBIĆ)

Na lokaciji Marlera-Kažela počela je izgradnja dugoočekivanog kopnenog i podmorskog ispusta otpadnih voda naselja Medulin i Ližnjan. Ispust se sastoji od kopnene dionice dugačke 3.414 metara i podmorske u dužini od 1.030 metara, koja završava u moru na dubini od 49 metara.

Ova investicija važan je korak i preduvjet za gradnju budućeg pročistača. Vrijednost gradnje ispusta i rekonstrukcije crpne stanice Kažela je 13,9 milijuna kuna bez PDV-a, a izvođači radova su Pomgrad Inženjering i Strabag-Hidroinženjering iz Splita.

Planirani sustav javne odvodnje proteže se na dvije jedinice lokalne samouprave te se otpadne vode spajaju putem dva podsustava na zajednički uređaj za pročišćavanje na Marleri. Pročistaču sa zapadne strane gravitira Medulin i turistička zona uz Medulinski zaljev, a sa sjeverne Ližnjan i Šišan, koji bi u budućnosti trebali biti spojeni na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri.

Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj uzvanika, među kojima i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović te njegov zamjenik Hrvoje Dokoza, zatim župan Valter Flego, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i njegov zamjenik Danko Holjević, medulinski načelnik Goran Buić, ližnjanska načelnica Maja Cvek, direktor Albaneža Edo Krajcar, županijski pročelnik Josip Zidarić, načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić…

- Osobno sam na ovom projektu radio osam godina, a moji suradnici čak 20. Zahvaljujem Hrvatskim vodama, Županiji te mještanima koji sufinanciraju ovaj projekt i koji su prije godinu dana odredili da će ispust biti na ovoj lokaciji, rekao je Buić.

Da je riječ o projektu koji je od velike važnosti i za ližnjansku općinu naglasila je načelnica Maja Cvek, jer se, kako je rekla, i dio ližnjanske općine spaja na pročistač i ispust. Najavila je i mogućnost gradnje biološkog pročistača u Ušići Dvori, gdje se planira eko-zona.

- Vrijednost cijele investicije, odnosno projekta "Jadran" u medulinskoj općini je 59 milijuna kuna. Preostaje još gradnja pročistača i ovog ispusta. Na mehanički uređaj u budućnosti se planira nadogradnja na viši stupanj pročišćavanja, rekao je Plišić.

Flego je izrazio zadovoljstvo što dvije općine surađuju na ovom projektu, posebno jer je riječ o infrastrukturi koja čuva okoliš.

- Projekt je rezultat velikog rada koji se nije vidio. Općine trebaju raditi ovakve projekte te istovremeno trpjeti kritike mještana za taj "nevidljiv rad". Izgradnja ispusta i cijelog sustava znači bolje stanje okoliša, što će biti dodatna vrijednost za medulinsku općinu kojoj je na prvom mjestu turizam, rekao je ministar Zmajlović. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter