Medulin: Struja i voda napokon u Pošese?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Medulin raskinula je ugovor s društvom Arenaturist vile d.o.o. - najvecim pojedinacnim investitorom i vlasnikom 52 tisuce kvadrata u naselju Pošesi koja je tamo trebala izgraditi prometnice s infrastrukturom. Sklopljen je novi ugovor s tvrtkom Ariana Turist Vile d.o.o., ciji je osnivac ciparsko društvo Edesiana limited. Odluku je na sjednici usvojilo i medulinsko Opcinsko vijece, 13. listopada.

Javljali su nam se ocajni mještani Pošesi kojima su izdane gradevinske dozvole i koji su uplatili komunalni doprinos, a zauzvrat vec više od desetljeca žive u naselju bez asfaltiranih prometnica, struje, vode i kanalizacije. Zbog nedostatka svega navedenog nije im preostalo drugo nego da se sami snadu, tako da struju dobivaju uz pomoc agregata, a vodu dovoze cisternama.

Novi vlasnik i investitor, Ariana Turist Vile, ugovorom se obvezuje izgraditi prometnice s oborinskom odvodnjom i rasvjetom te ih uz nekretnine na kojima su izgradene prenijeti u vlasništvo Opcine. Rješavanje imovinskopravnih odnosa je na Opcini koja ce s tvrtkom kompenzirati dugovanje za komunalni doprinos s troškovima izgradnje prometnica. Važna novost ugovora je da zbog promjene u Zakonu o prostornom uredenju i gradnji, investitor krece u izgradnju infrastrukture bez provodenja javne nabave. Upravo je izgradnja prometnice preduvjet za sve ostalo, odnosno kanalizaciju, vodovodnu i elektricnu mrežu.

U Opcini smo pokušali saznati kad ce struja i voda u Pošese, no nacelnik Goran Buic nas je uputio na Elektroistru i Vodovod.

- Ugovor koji smo potpisali s Ariana Turist Vilama bio je zadnji preduvjet da se krene u izgradnju infrastrukture. Navedena tvrtka je u postupku dobivanja glavnog projekta za ceste, oborinsku odvodnju i rasvjetu. Vodovod treba napraviti magistralni vod od rive do Pošesa i onda ce se ljudi moci spojiti jer je veci dio mreže izgraden, a izgradeno je i oko 80 posto kanalizacije, rekao je Buic.

Od direktora Elektroistre Davora Miškovica dobili smo pismeni odgovor u kojem stoji da naselje Pošesi nema nikakav poseban status te se njegovu elektrifikaciju tretira kao i svaki drugi prikljucak na elektricnu mrežu po važecim opcim uvjetima i pravilniku o prikljucenju.

- Vecina kupaca izvršila je svoje ugovorne obveze, osim tvrtke Ariana Turist Vile. Njihov udio u cijelom iznosu financiranja elektroenergetike naselja je oko 60 posto. Buduci da smo u dosadašnjim radovima utrošili više sredstava od prikupljenog, do konacne uplate po ugovoru za prikljucenje kupca Ariana Turist Vile necemo biti u mogucnosti nastaviti radove. Nakon njihovog potpisivanja ugovora i uplate, u roku od dva mjeseca zapocet cemo s prikljucivanjem novih kupaca, stoji u Miškovicevom dopisu.

Što se, pak, prikljucenja na vodovodnu mrežu tice, Igor Habenšus iz pulskog Vodovoda potvrdio nam je nacelnikove rijeci da treba izgraditi magistralni vod od Ulice Sad do ulaza u naselje te da je veci dio mreže kroz naselje izgraden. Nova tvrtka Ariana Turist Vile treba, pak, platiti naknadu za prikljucenje, a to je više od 50 posto novca koji treba doci iz naselja, s time da su neki vlasnici vec pocetkom 2011. uplatili naknadu.

Iako smo od predstavnika tvrtke Ariana Turist Vile pokušali doznati kad namjeravaju potpisati ugovore za struju i vodu te uplatiti navedene iznose, nisu htjeli davati izjave za medije. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter