Medulin: Sigurnost je ključna u turizmu

Svi sudionici konferencije u Medulinu (D. ŠTIFANIĆ)
Svi sudionici konferencije u Medulinu (D. ŠTIFANIĆ)

U Istri tijekom ljeta boravi više turista nego stanovnika, a svi oni, poručili su sudionici konferencije 4. Dana zaštite i spašavanja u Medulinu, mogu se osjećati sigurno.

S obzirom da je ovogodišnja tema manifestacije "Turizam i zaštita i spašavanje", na stručnom su skupu sudjelovali eksperti iz područja menadžmenta i sigurnosti s jadranske obale. Organizator je Služba zaštite i spašavanje pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije te Općina Medulin, kao domaćin.

Lani je u Hrvatskoj boravilo gotovo 13 milijuna turista, od čega 11,5 milijuna stranaca. Samo u Istarskoj županiji bilo je tri milijuna stranih gostiju. Stoga je važno na ovoj konferenciji odgovoriti na pitanje koliko smo spremni za sve zadatke zaštite građana i gostiju, rekao je voditelj istarske Službe ZiS-a Denis Stipanov. Zbog gostiju iz koparske ispostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ali i Civilne zaštite talijanske regije Friuli Venezia Giulia, cijeli skup dobio je i međunarodni karakter.

- Požar ne završava na Dragonji i Sočergi, kao što ni pomorske katastrofe ne završavaju s granicom na moru. Zato mi je drago da su ovdje i gosti iz Italije i Slovenije s kojima ostvarujemo dobru suradnju, rekao je župan Valter Flego pozdravljajući sudionike. Pritom je naglasio da trećinu hrvatskog turističkog prometa čini Istra, a poznato je da je turizam ranjiva djelatnost. Stoga je sigurnost destinacije na prvom mjestu.

Na tom su tragu i zaključci konferencije koje je predstavio Stipanov: Svako negativno iskustvo dovodi do odvraćanja gostiju od povratka u tu destinaciju. Na poboljšanju sigurnosti mora se raditi kroz dva osnovna segmenta - javnu sigurnost, za koju je zadužena država kroz sigurnosna tijela, te poslovnu sigurnost o kojoj su dužni brinuti turistički kompleksi te gradovi i općine.

- Sigurnost je ključna u turizmu pogotovo za nas koja smo, s 2,3 milijuna noćenja, prva općina u Hrvatskoj, rekao je načelnik Medulina Goran Buić, te objasnio da bi i dovođenje sigurnosti u pitanje bitno utjecala i na egzistenciju domaćih ljudi.

- U deset godina, kako je ustrojen sustav zaštite i spašavanja, vidljivi su rezultati, a sustav je iz godine u godinu sve kvalitetniji. Građani Istarske županije, ali i naši gosti, mogu biti uvjereni da će svi iz sustava zaštite i spašavanja kvalitetno odgovoriti na sve zahtjeve i znati se nositi s problemom, rekao je vatrogasni zapovjednik IŽ-a Dino Kozlevac te poručio da gosti ovdje imaju isti stupanj zaštite kao i u svojim zemljama, a u mnogim slučajevima i bolji. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter