Medulin se pobratimio s Dojranom i Montecarottom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trodnevni Medunarodni festival maslinovog ulja, vina, slanih i slatkih delicija, koji traje od petka do nedjelje u Medulinu, otvoren je svecanim bratimljenjem opcine Medulin s makedonskom opcinom Dojran i talijanskom opcinom Montecarotto.

On je dio završne konferencije projekta Agri Twin koji se financira iz EU programa "Europa za gradane". Na festivalu se predstavlja i madarska opcina Marcali s kojom je Medulin vec pobratimljen te je jedna cetiri partnerske opcine na projektu Agri Twin.

Cilj projekta Agri Twin, ciji je puni naziv "Razvoj poljoprivrede kroz regionalno i lokalno sudjelovanje u medunarodnim inicijativama - bratimljenje gradova", je tematsko umrežavanje i bratimljenje opcina iz Italije, Madarske, Makedonije i Hrvatske dok je zajednicka tema svim partnerima poljoprivreda, s posebnim naglaskom na maslinarstvo i vinogradarstvo.

U subotu je festival nastavljen kuhanjem brodeta koje su pripremali predstavnici cetiriju opcina, koji su ujedno i izlagali svoje tipicne proizvode, od maslina, pršuta, lavande, vina, do salamina, sira, meda, slatka od smokve, šljive, grožda, tikve...

Od domacih proizvodaca predstavili su se Agroprodukt s vinom i maslinovim uljem, pršute i suhomesnate proizvode nudio je OPG Buršic, vino i rakiju OPG Benazic, kozji sir OPG Martinovic, med i medarske proizvode OPG Štokovic, kravlji sir OPG Peršic, ulja clanovi udruge Ulika, med, džemove i ulja OPG Farina, dok je proizvode od lavande izložio OPG Pekica.

Uz neke od klasicnih istarskih jela poput fritaje sa šparogama, pedoca, srdela na žaru posjetitelji su mogli kušati i jela od gljiva koje je pripremila gljivarska udruga Suncica. Udruge Medulinart, Rotonda, i Valeria te obrt Luisa prezentirali su rukotvorine. U sklopu festivala organizirana je i smotra maslinovog ulja.

U nedjelju se festival nastavlja degustacijom maslinovog ulja i slatkih i slanih delicija cetiriju opcina, te natjecanjem nacelnika pobratimljenih opcina u pecenju palacinki. (T. GRBIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter