Medulin: Razvoj recesiji unatoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecana sjednica medulinskog vijeca, održana u Premanturi u povodu Dana Opcine, bila je prigoda za podsjecanje na postignuca u proteklom razdoblju i najavu novih projekata.

Rad vijeca je u posljednje vrijeme na visokoj razini i sve strateške odluke donose se vecinom glasova, istaknuo je nacelnik Goran Buic. Unatoc recesiji, koja je uslijedila nakon što je opcina 2008. bila na vrhuncu razvoja, najvažniji projekti se ipak realiziraju, dodao je.

Spomenuo je, medu inima, gradnju kanalizacije nakon ulaska u projekt Jadran, novoizgradeni djecji vrtic i parkiralište, premantursku Placu te odvojak istarskog Ipsilona s pomerskom zaobilaznicom. Potonji, napomenuo je, nije opcinski projekt, no uspješno se ostvaruje.  

Sva mjesta su, razmjerno prihodima, ravnomjerno prisutna u razvoju opcine pa se razvija vodovodna mreža, a sve su kvalitetniji zdravstvo, socijalna skrb, sport i kultura, nabrojao je Buic. Novi projekti su dubinska sanacija Kaštijuna, DVD dom, sportski centri Vinkurana, Premanture i Pomera, sportska dvorana u Medulinu, cesta Paredine - Premantura te zabavni centar i letjelište Campanož.

Petnaest zaslužnih mještana i organizacija Opcina je nagradila svecanim opcinskim poveljama koje su urucili nacelnik Buic i predsjednik vijeca Darko Lorencin. Veslacki klub Medulin priznanje je dobio za rezultate na domacim i medunarodnim natjecanjima, a za svoja su sportska postignuca poveljama nagradene i clanice medulinskog kick boxing kluba "Lav" Emily Vitasovic, Doris Vitasovic i Diana Tanushaj, koje su u stalnoj postavi državne reprezentacije.

Povelju za izradu "Rjecnika medulinskog govora" dobila je Marija Peruško, grupa Sakramenski za objavu debi albuma "Kuntenat" te udruga Ulika za uspješnu organizaciju medunarodne smotre maslinovog ulja.

Bina-Istra, županijski Ured državne uprave, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te županijski Upravni odjel za održivi razvoj dobili su povelje za zalaganje pri izgradnji cestovne infrastrukture u opcini Medulin. Za potpisivanje ugovora s hrvatskim vodama za "Jadranski projekt" nagraden je Mirko Bijažic iz Albaneža, Josipu Urtiju povelja je pripala za titulu hrvatskog prvaka u podvodnom ribolovu, djecjoj folklornoj skupini DKUS-a Mendula za ocuvanje kulturne baštine te tvrtki Buži za doprinos u uredenju medulinske rive.

S Mjesnim odborom Nadin u Zadarskoj županiji, koji s Premanturom spajaju povijesne veze, MO Premantura sklopio je Povelju prijateljstva, a KUD Nadin nastupio je kao gost i na svecanosti nakon što je Buic rezanjem vrpce otvorio novouredenu premantursku Placu. (P. LUKEŽ)

Plava zastava plaži Bijeca
Ekološku oznaku zaštite mora i priobalja prvi put je dobila opcina Medulin, a podignuta je u subotu na plaži Bijeca. U povodu dobivanja Plave zastave, tisucu poklon-bonova od po 50 kuna za korištenje akvaparka donirano je djeci medulinskih vrtica i škola.


Podijeli: Facebook Twiter