Medulin raspisuje natječaj za gradnju doma za starije

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Gradnju doma za starije i nemoćne na svom području Općina Medulin planira realizirati javno-privatnim partnerstvom, zbog čega uskoro slijedi raspisivanje javnog poziva za iskazivanje interesa potencijalnim investitorima. Jednoglasno su takvu ideju na prošlotjednoj sjednici podržali vijećnici Općinskog vijeća Medulina.

Pozivi investitorima odnosit će se na dvije lokacije - u Medulinu i u Banjolama. U medulinskom slučaju radi se o površini većoj od osam tisuća kvadrata na istoku naselja, u zoni javne i društvene namjene, dok u Banjolama, na Kamiku, zona javne i društvene namjene iznosi 5.700 kvadrata, a prostire se na općinskom i privatnom zemljištu. Obje lokacije su definirane prostorno-planskom dokumentacijom, uključujući i urbanističke planove Medulina i Banjola u izradi, a za svaku od njih je ponuđeno nekoliko varijanti formiranja građevnih parcela i na koji način bi se realizirali kompleksi.

Tek će po iskazivanju interesa potencijalnih investitora znati hoće li se projekti realizirati kroz kupnju općinskog zemljišta ili po institutu prava građenja.

- Javni interes treba staviti u poziciju da ga može ostvariti privatni partner, a da li će to ići prodajom zemljišta ili davanjem prava građenja - vidjet ćemo. Kroz ovaj projekt moramo našim mještanima starije životne dobi osigurati određeni broj kreveta po određenoj cijeni. A kako ćemo do toga doći, znat ćemo nakon razgovora s investitorima. Kao što smo ulagali u vrtiće, i još ćemo ulagati, sada je došlo vrijeme da mislimo na treću životnu dob. Zato su privatni partneri dobrodošli, mada to ne znači da se samo preko njih to može realizirati, rekao je načelnik Medulina Goran Buić. 

Na pitanje vijećnika da li je netko već iskazao interes za gradnju doma, Buić je rekao da je bilo kontakata, i s domaćim i stranim investitorima. Bilo je, kaže, interesa za kupnju zemljišta, a u slučaju Banjola čak i za pravo građenja.

- Kolika će biti ekonomska cijena smještaja još se ne može reći. Ona inače iznosi oko 5,5 tisuća kuna, ali u nju nije uračunata investicija, rekao je Buić. Prijedlog modela izgradnje domova, kroz institut prava građenja, potekao je od vijećnika HSU-a Viktora Peruška. -

Od prvog dana smo radili na nekoliko modela za brzu i ne skupu izgradnju. Naša je intencija bila na isključivo općinskom zemljištu stvoriti uvjete za pravo građenja doma za starije, rekao je Peruško. Mada je poziv za iskazivanje interesa tek prva faza, a javni natječaj s uvjetima raspisao bi se tek nakon odluke koji je model Općini najprihvatljiviji, na Vijeću se već povela i rasprava o cijenama smještaja u domu po korisniku. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter