Medulin: Predavanje o zlatnoj žutici vinove loze


Zlatna žutica vinove loze tema je predavanja koje će se u petak s početkom u 11 sati, u medulinskom centru 3mc održati stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe i porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

Zlatna žutica vinove loze, flavescence doree, smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradu se brzo širi i nanosi velike štete, što posljedično dovodi do trajnog gubitka zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma. Simptomi postaju vidljivi krajem lipnja, u srpnju i kolovozu. U većine sorti rubovi lišća se uvijaju prema dolje (osim kod malvazije), te poprimaju oblik trokuta. U bijelih sorti lišće je svijetlo zelene do zlatno žute boje, dok u tamnih sorti lišće postaje crvenkasto. Lišće je krto i lomi se.  Suzbijanje ove bolesti zahtijeva drastične fitosanitarne mjere koje podrazumijevaju krčenje i uništavanje zaraženih trsova, pa čak i čitavih vinograda, ali i obavezno suzbijanje vektora-američkog cvrčka.

Organizatori stoga pozivaju vinogradare južne Istre da prisustvuju predavanju i educiraju se o važnosti sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter