Medulin pravi primjer integracije Albanaca u zajednicu

Medulinski načelnik Goran Buić u vijećnici primio i kosovskog ministra Valona Muratija
Medulinski načelnik Goran Buić u vijećnici primio i kosovskog ministra Valona Muratija

U Osnovnoj školi Dr. Mate Demarina u Medulinu kao izborni jezik imamo albanski jezik, a Albanci se na području općine prilagođavaju našem okruženju, ne nameću svoje kulturne vrijednosti, već podržavaju naše, poručio je u četvrtak općinski načelnik Goran Buić primivši, u povodu 8. godišnjice neovisnosti republike Kosovo, ministra dijaspore Kosova Valona Muratija.

Prijemu su prisustvovali i počasni predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije i dopredsjednik Zajednice albanske nacionalne manjine Grada Poreča Idris Sulejmani, predsjednik Zajednice Albanaca IŽ-a Froka Lekaj, predsjednik Zajednice Albanaca Medulina Atdhe Tanushaj i drugi. Buić je naveo da su Medulin i Istra dobri primjeri uklapanja nacionalnih manjina u suživot stanovništva te istaknuo dva primjera integracije Albanaca u društvo s područja Medulina: Safet Kadri vlasnik je slastičarnice u Medulinu koja predstavlja brend u općini, a poznata je i izvan njenog područja, a jedna je Albanka za izvedbu hrvatske himne dobila nagradu. Uz to, predložio je Buić i mogućnost dogradnje osnovne škole i sportske dvorane putem projekta prekogranične suradnje s albanskom nacionalnom manjinom.

Valon Murati je izrazio zadovoljstvo viđenim te istaknuo ulogu Istre i Hrvatske kao primjera dobre integracije nacionalne manjine te je kazao da bi se taj primjer mogao preslikati i na druge zemlje. Idris Sulejmani se, u ime odsutnog Salvadora Kacaja, načelnika Općine Shengjin, zahvalio na inicijativi koja je rezultirala potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu i suradnji s Općinom Medulin. Predstavnici albanske manjine izrazili su i veliko zadovoljstvo zbog održavanja 1. festivala kosovskog filma u republici Hrvatskoj, a na kojem će biti prikazan i kratkometražni film, kandidat na dodjeli Oscara.

- Albanci kao zajednica djeluju već dugo u Medulinu, neki članovi žive duže od 50 godina na području općine, a 25-ero djece pohađa jednom tjedno po dva sata albanski jezik u medulinskoj školi, rekao je Tanushaj.

Prema riječima Enca Crnoborija, albanski ugostiteljski objekti sa slastičarnicama i restoranima predstavljaju dio turističke ponude, a potrebno je raditi na podizanju kvalitete proizvoda i usluga, za što je nužno implementirati edukacije o vinima, hrani i ulju. Naglasak treba staviti i na kulturnu suradnju, posebice KUD-ova te razvoja kulturne baštine, složili su se okupljeni. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter