Medulin: poseban doprinos za kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proracun Opcine Medulin za ovu godinu bit ce manji za 18,8 milijuna kuna, odnosno 25,6 posto od planiranog, odlucili su vijecnici na sjednici Opcinskog vijeca glasujuci o prvom rebalansu. Izmjenama i dopunama programa gradnje objekata i uredaja komunalne infrastrukture stavka fekalne i oborinske kanalizacije smanjena je za nešto više od osam milijuna kuna, odnosno s 13,4 na 5,3 milijuna.

Prema rijecima strucne suradnice za proracun Silvije Perica, ulaganja koja nisu zapoceta umanjena su, a nerealizirane proracunske stavke prenijete su u 2010. Isti je razlog i za umanjenje proracunske stavke koja se odnosi na nerazvrstane ceste. U proracunu za ovu godinu za njih je bilo predvideno 9,5 milijuna kuna, a rebalansom su sredstva smanjena na dva milijuna, odnosno za 7,5 milijuna. S druge strane, ulaganja u vodovodnu mrežu povecana su s 3,7 na 4,1 milijun kuna.

Istodobno su za 35 tisuca kuna smanjena sredstva javnih potreba u kulturi, ali su uvecana za 55 tisuca kuna za sport i rekreaciju te tehnickoj kulturi. Povecana su i sredstva za javne potrebe u obrazovanju, i to za 46.200 kuna.

Vijecnici su jednoglasno prihvatili odluku o uvodenju posebnog doprinosa za izgradnju sustava za odvodnju i procišcavanje otpadnih voda. Time ce se omoguciti ulazak u projekt "Jadran" za izgradnju kanalizacije uz pomoc kredita Svjetske banke i dijela bespovratnih sredstava Vlade i Hrvatskih voda. Domacinstva ce za to izdvajati 2,81 kunu po kubiku utrošene vode, a ostali korisnici 5,64 kune. Poseban doprinos placat ce svi osim žitelja Pješcane Uvale, Valbonaše i Vintijana jer ce njihova domacinstva biti prikljucena na pulski sustav za odvodnju.

- Linije koje nam je ukinuo Pulapromet zamijenit cemo autobusima tvrtke Fils i za sve ce korisnike te linije biti besplatne. Za to nam treba 130 tisuca kuna, a Pulapromet traži više od 450 tisuca, rekao je nacelnik Goran Buic. Novac za te namjene, medu ostalim, osigurat ce se, rekao je nacelnik, od sredstava predvidenih za putovanje umirovljenika iz Medulina u Pöls (20.000 kuna), ali i od troškova njegova kabineta koje je umanjio za 25.000 kuna te iz jednokratnih pomoci u socijalnom programu.U ime vijecnika klubova IDS-a i SDP-a.

Goran Žmak (IDS) zatražio je da se s dnevnog reda skine izvješce o reviziji poslovanja Opcine.To je obrazložio time što izvješce sadrži stavku da se primjedbe i preporuke koje je sacinila tvrtka Consultum Komparic ne smiju dati na uvid drugim strankama te da se ta dokumentacija ne može smatrati izvještajem o svim postojecim slabostima, kao i o svim poboljšanjima koja se mogu uciniti.

Klaudio Privrat (Nezavisna lista Gorana Buica) na kraju sjednice pozvao je vijecnike da ispune obrazac žalbe na izgradnju odlagališta otpada Kaštijun. Istaknuo je da ce se one uputiti Opcini Medulin i EBRD banci u Zagrebu, te da ih ostali vijecnici mogu podici i predati na porti opcinske uprave.


Podijeli: Facebook Twiter