Medulin: Oproštaj od Vesne Girardi Jurkić

Komemoracija za dr. Vesnu Giradi Jurkić u Općini Medulin (M. ANGELINI)
Komemoracija za dr. Vesnu Giradi Jurkić u Općini Medulin (M. ANGELINI)

Mnogo je mjesta i gradova koji su važni za život i rad dr. Vesne Girardi Jurkić, ali je Medulin bio posebno važan u njenom srcu. Ne samo zbog toga što joj je odavde majka Marija, rođena Lorencin, već zbog toga što su antička nalazišta i lokaliteti općine Medulin bili njen prvi izazov i mjesto strastvenog rada i istraživanja, od Vižula i Burla do Pomera, a kada je 1994. ovdje osnovala Arheološki istraživački centar, te '97. organizirala znanstvene skupove, oformila veliku knjižnicu i stalni postav, Medulinci su joj se odužili Nagradom Općine proglasivši je 1998. svojom počasnom građankom, istaknuo je na prigodnoj komemoraciji načelnik Općine Goran Buić.

Njegov zamjenik Andrej Bader i pročelnica Suzana Racan Štrern podsjetili su prisutne na bogat životni put ove arheologinje i neumorne kulturne djelatnice koja je iza sebe ostavila vidljive tragove, od osnovnog školovanja u OŠ "Neven Kirac", na što su podsjetili njene generacijske kolege Sonja Lovrečić i Anton Peruško, preko studentskih dana u Zagrebu, izuzetno sadržajnog i uspješnog rada kao najdugovječnija ravnateljica Arheološkog muzeja Istre Pula te posebno u stvaranju suverene i samostalne Hrvatske početkom '90.-ih kada je bila ministrica kulture, prosvjete i športa i prva žena ministrica u Vladi mlade države, pa njenog doprinosa kao veleposlanica pri UNESCO-u u Parizu, uvijek stavljajući u prvi plan svoj zavičaj i Istru kao ishodište u radu.

Ni po povratku s te dužnosti nije mirovala već se zdušno predala pedagoškom i znanstvenom radu i usavršavanju na zagrebačkom i riječkom sveučilištu od '96. te je kao članica mnogih znanstvenih i kulturnih ustanova i foruma radila na afirmaciji arheologije i blaga kojega Istra i Hrvatska baštine, napomenuli su medulinski čelnici.

Sadašnji ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli Darko Komšo, uz izraze sućuti obitelji pokojne dr. Vesne Giradi Jurkić te prijateljima i štovateljima njenog djela koji su joj došli odati posljednju počast, najavio je poseban komemorativni skup u čast pokojnice 3. rujna u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, Sveučilišta Jurja Dobrile, Grada Pule i Istarske županije.

Sutra u 11 sati na pulskom gradskom groblju je ispraćaj i oproštaj od Vesne Girardi Jurkić na posljednji počinak na groblju Mirogoj u Zagrebu u grobnicu obitelji Jurkić. Za sve je bila otvorena i knjiga žalosti u koju su se mogli upisati. (M. ĆURIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter