Medulin: NL Jukopile traži hitnu sjednicu vijeća

Goran Žmak, Emil Jukopila i Davor Zoričić (T. GRBIĆ)
Goran Žmak, Emil Jukopila i Davor Zoričić (T. GRBIĆ)

Hitno sazivanje sjednice medulinskog Općinskog vijeća te raspisivanje natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i realizacija tog zakupa, zahtjevi su vijećnika Nezavisne liste Emila Jukopile, pojašnjeni na konferenciji za novinare.

- Općina Medulin donijela je u protekle četiri godine program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Bio je jedan pokušaj raspolaganja tim zemljištem, no natječaj je poništen. Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu poslan je nedavno u saborsku proceduru. Kad on stupi na snagu domaći poljoprivrednici više neće imati prioritet kod dodjele poljoprivrednog zemljišta pa smatramo da ih bez odgode treba zaštititi. Zato tražimo hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća radi davanja u zakup 209 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je Jukopila.

Novinarima je predočio i zahtjev za sazivanjem sjednice s potpisima šest vijećnika, odnosno jedne trećine od ukupnog broja, što je dovoljno za sazivanje.

- Dosta nam je prodaje zemljišta u cilju gradnje apartmana. Poljoprivredno zemljište važan je resurs jer naši ljudi znaju proizvesti zdravu hranu, a time se smanjuje i nezaposlenost. Dosad se obradiva zemlja urbanizirala za gradnju apartmana, primjerice Volme, Premantura…, rekao je Davor Zoričić.

Jukopila je rekao da ima puno zainteresiranih za zakup te da će biti šteta ako Općina propusti priliku pomoći mještanima.

- Program raspolaganja državnim zemljištem je po svemu sudeći stavljen na dno nečije ladice, daleko od očiju javnosti i medija. Što se tiče medija, zatražio sam od Općine informaciju o tome s kojima medijima Općina ima sklopljen ugovor te dobio iznenađujući odgovor. Načelnik Goran Buić odgovorio je da se godišnje za promidžbu troši 211 tisuća i ima ugovor s tri tvrtke, ali ne navodi medije u kojima se objavljuju plaćene informacije o radu sadašnje vlasti. Njegov odgovor je da su iznosi koji se plaćaju za objavu informacija poslovna tajna jer su u pregovorima s izdavačima postigli bolje uvjete nego drugi pa im ne žele naštetiti.

Sramotno je da mi se na bilo koje pitanje o radu Općine odgovori da je to poslovna tajna. Želim upozoriti da je kada se pod pojedine reportaže ili izvještaje ne stavlja natpis da se radi o plaćenoj objavi riječ o namjernom dovođenju u zabludu mještana i stvaranju lažnog dojma da je događaj značajniji nego što jest, a važan je samo onoliko koliko ga se plati, rekao je Jukopila. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter