Medulin: Nepoznati Percan u galeriji 3MC

Izložba je pobudila veliko zanimanje
Izložba je pobudila veliko zanimanje

Noć knjige u Medulinu nije mogla biti bolje proslavljena nego promocijom knjige "Pasteli Renata Percana" u organizaciji Udruge MedulinArt i Općine Medulin u medulinskom Multimedijalnom centru 3MC. Bio je to emotivni i zanosni hommage njihovom pokojnom sugrađaninu, samozatajnom bardu istarskog slikarstva Renatu Percanu. Točno šest mjeseci nakon njegove smrti, javnosti je kroz radove u tehnici pastela prezentiran jedan nepoznati Percan u ukoričenom izdanju za što je zaslužan autor monografije Milan Polić.

- Renato je počasni građanin općine Medulin i ova je monografija oblike produljenja njegova boravka među nama, kazalo je načelnik općine Medulin Goran Buić pred mnogobrojnim auditorijem na otvaranju.

U maniri pravog multimedijalnog događaja, na samom početku publici se preko videozapisa "obratio" Percan, a potom je autor monografije istaknuo je da za razliku od prijašnjih, u ovoj monografiji prvi put opsežnije prikazan život Renata Percana.

U knjizi su kratke priloge o Renatu Percanu napisali  Branka Arh, Josip Bratulić, Jelena Lužina, Drago Orlić, Milan Rakovac i Miroslav Sinčić.

- Renato, toliko te volimo i cijenimo, a ova knjiga je dokaz, vrlo emotivno je na promociji istupio Sinčić, dok je još jedan stari znalac, Drago Orlić, na kraju poručio da je od 22 želje jedna da se u Medulinu aleja od hotela do naselja Fucane nazove Prolaz Renata Percana.

- Renato je crtež pretvarao u sliku. Nikad nije bio zadovoljan. U duši je bio nesretan ako bi izgubio dan i ne bi radio, rekla je njegova životna pratiteljica Regina Percan te se na kraju duhovito i kritički obrecnula rekavši oštro: "Pravi umjetnik je teško biti, ali zato je danas dobro raditi performanse. Imaš nož i zakolješ purana i imaš cijeli sat na Z1, a Renato nikad nije dobio cijeli sat". (Napisala i snimila Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter