Medulin: Mulj s rive u borovoj šumi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devastaciju dijela borove šume i zelene površine kod Medulina gradani su dojavili na Zeleni telefon udruge Zelena Istra.

"Na terenu smo zatekli stravican prikaz onecišcenja crnom smrdljivom masom kojoj nismo odmah mogli sa sigurnošcu utvrditi sastav. Pretpostavljamo da se radi o mulju iz medulinske rive, jer je to vec drugi slucaj na Zelenom telefonu koji se odnosi na odlaganje tog mulja", navodi u svom priopcenju voditeljica Zelenog telefona Irena Burba.

Lokacija se nalazi na Medulinskoj cesti, iza druge rampe koja vodi prema sportskom aerodromu. Rampa je zatvorena i zakljucana, a ispred nje nalazi se ploca s upozorenjem da je zabranjeno odlaganje bilo kakve vrste otpada. Takoder stoji i obavijest da kljuceve imaju Opcina Medulin i vlasnici parcela.

"Lokacija na neogradenoj zelenoj površini usred borove šume nije primjerena za odlaganje takve vrste potencijalno opasnog otpada. Stoga ne cudi što su gradani zabrinuti i što nas ucestalo zovu u vezi s ovim slucajem", navodi Burba.

Informacije je udruga zatražila od Opcine Medulin upitavši ih o kojoj vrsti otpada se radi, tko je odgovoran za odlaganje, je li Opcina upoznata s ovim slucajem te ima li informacije o analizi mulja. Slucaj su prijavili i Inspekciji zaštite okoliša.

"Znamo li da ispusti kanalizacije u Medulinu idu direktno u more koje je na rivi onecišceno motornim uljima i naftom s barki, mala je vjerojatnost da je mulj bezopasan po okoliš. Okoliš tog podrucja vec je samim odlaganjem mulja devastiran, a ukoliko analize pokažu da on nema štetnih spojeva, to i dalje nije primjereno mjesto za odlaganje otpada. Time je prekršen Zakon o otpadu jer prema njemu otpad se smije skladištiti, koristiti i/ili zbrinjavati samo u gradevinama i uredajima odredenima za tu namjenu", zakljucuje Burba.

Vojak: Kada se osuši, mulj ide na Kaštijun

Direktor medulinskog komunalnog poduzeca Buža Aleksander Vojak potvrdio je da se radi o mulju s medulinske rive koja se ureduje. Navodi da je analizu mulja napravio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije te je utvrdeno da je neopasan i nema tvari štetnih za okoliš, a to im je potvrdeno i u ovlaštenom laboratoriju u Rijeci, gdje je izraden elaborat.

- Iz Inspekcije zaštite okoliša su nam rekli da odložimo taj mulj na drugo mjesto pa je ovo privremeno rješenje dok se ne osuši. Na odlagalištu komunalnog otpada Kaštijun su nas odbili jer mulj nije bio suh. Kad prode proces sušenja, opet cemo ga odvesti tamo i nadam se da ce ga primiti. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter