Medulin mice štandove s Osipovice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakupci štandova na medulinskoj Osipovici koji su izgorjeli u kolovozu ogorceni su zbog namjere Opcine da ih premjesti na parkiralište Summer cluba. Posljednji put su, kažu, na razgovoru kod nacelnika Gorana Buica bili u petak, a u ponedjeljak su Opcini predali prijedlog da na dosadašnjoj lokaciji ostanu bar još sljedece sezone.

Prijedlog potpisuje 16 zakupnika, a Opcina želi na novu lokaciju premjestiti 12 štandova-kucica u kojima se pretežno prodaju bižuterija i artikli za plažu.

Dosad su, kažu, potpisivali s Opcinom godišnje ugovore o koncesiji na pomorskom dobru pa im ovogodišnji istjece 31. prosinca.

- Opcina nam svake godine izdaje koncesijska odobrenja, a najam površine placamo 600 kuna po kvadratu godišnje. Buduci da imamo tipizirane drvene kucice, one obuhvacaju po 12 kvadrata zatvorenog i otvorenog prostora. Kucice smo sami kupili prije tri godine, s opremom bez robe koštaju 20 tisuca eura, posebno placamo još i komunalije, a sad nas žele maknuti, kaže Paško Karaga, jedan od zakupaca.

Kako kažu on i Dragana Radovcic, takoder zakupnica jednog od izgorjelih štandova, svi su dugogodišnji koncesionari, a nakon požara, koji je izazvala neispravna žarulja, Opcina ih, umjesto da im izade u susret, želi pomaknuti na drugu, neatraktivnu poziciju.

Prema prijedlogu Opcine, po novom režimu zakupci bi s njima potpisivali ugovor o najmu javne površine, zakupac bi postao onaj koji ponudi najveci iznos te bi trebao vec imati svoju, tipiziranu kucicu.

- Opcina nas silom mice s pomorskog dobra, a nemamo nikakvu garanciju da cemo dobiti novu poziciju jer ce to ovisiti o ponudenom iznosu, kaže Radovcic.

Neki su zakupci na Osipovici duže od 20 godina, dodaje, a nisu dobili nikakvo konkretno objašnjenje zašto ih sad odjednom premještaju. Neobicno je, kaže, i da ce cetiri kucice koje su preko puta ostati na istoj poziciji, kao i nekolicina kioska koji su oko njih, a njih, koji su najduže tamo, žele maknuti.

- Ne tražimo od Opcine nikakve poklone ni odštetu, iako nam je ova sezona propala, nego da nam dozvole da radimo gdje i dosad. Dali smo svoje prijedloge i svi se slažu da ne žele ici odavde. Od ovih štandova živi oko 60 obitelji kojima je sad ugrožena egzistencija.

Uredno placamo doprinose za svoje radnike, od nas i Opcina i svi okolni ugostiteljski objekti imaju koristi jer im podižemo promet. Ne želimo biti u slijepom crijevu, zakljucila je.

Nacelnik Buic, pak, kaže da je novi raspored i prije bio planiran i nema veze s požarom.

- U planu je premještanje štandova takvog karaktera s Osipovice i o tome smo razgovarali na dva sastanka. Štandovi koji su mogli i nakon požara su nastavili s radom. Ne možemo gledati samo interese štandera, nego i interes mještana, turista i Turisticke zajednice. Raspisat ce se natjecaj za zakup javne površine pa postojecim zakupcima ne možemo direktno pogodovati, rekao je Buic.

Požar nije razlog premještanja štandova, ponovio je, nego planirano uredenje rive koje bi trebalo biti gotovo do sljedece sezone. Na mjestu sadašnjih štandova bit ce parkiralište ili štandovi s autohtonim proizvodima, a dosadašnja ponuda se, prema njegovim rijecima, urbanisticki više ne uklapa.

Do kraja godine, kad im istjece ovogodišnji ugovor, zakupci ce biti obaviješteni o konacnoj odluci, zakljucuje Buic.


Podijeli: Facebook Twiter