Medulin: Josipović otvorio školu manjinskih prava

Regionalna škola manjinskih prava trajat će tjedan dana
Regionalna škola manjinskih prava trajat će tjedan dana

Danas je u medulinskom hotelu Belvedere počela s radom Regionalna škola manjinskih prava, koju četvrtu godinu za redom organiziraju Centar za međunarodne i sigurnosne studije zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i Vijeće Europe, a trajat će tjedan dana.

- Cilj održavanja ove škole je senzibiliziranje javnosti za ostvarivanje manjinskih prava, povezivanje mladih ljudi koji će biti buduća politička i društvena elita da se upoznaju i u ovakvom okruženju razgovaraju o međunarodnim odnosima na Balkanu, kako se ostvaruju prava manjina i što se može učiniti da se ona unaprijede. Na skupu su i predstavnici nekih nacionalnih manjina na ovim prostorima, rekao je profesor Siniša Tatalović s Fakulteta za političke znanosti, ujedno i organizator ove škole.

Hrvatska, veli on, ima u cijeloj Europi jedan od najboljih modela ostvarivanja prava nacionalnih manjina, ne samo u smislu kulturne autonomije, nego i u njihovom sudjelovanju u političkom odlučivanju. Naime, niti jedna država u regiji nema manjinskih zastupnika koliko ih ima u Hrvatskoj.

Otvorenje škole uveličao je predsjednik Ivo Josipović, koji je održao uvodno predavanje pod naslovom "Zaštita nacionalnih manjina u Hrvatskoj i regionalna suradnja".

- Iako smo zaista jako puno napredovali, svakodnevno se, nažalost, susrećemo s nekim problemima na praktičnoj razini, obično kada se ne poštuje ustavni zakon. Još imamo problema i kada govorimo o povratku izbjeglih pripadnika nacionalnih manjina, jer se svi imaju pravo vratiti u svoj dom, ali i, primjerice, mogu li dobiti struju, vodu, mogu li naći posao i druge stvari koje možda nisu specifični problemi samo manjina, no otežavaju im život, kazao je Josipović.

- Kultura nacionalnih manjina je bogatstvo svake zemlje i kada govorimo o bogatoj hrvatskoj kulturi, taj pojam za mene uključuje sve sudionike našeg društva, kazao je Josipović i dodao da borba za manjinska i ljudska prava nikad nije dovršena.

Otvorenju regionalne škole prisustvovali su dekani fakulteta političkih znanosti i nauka iz Zagreba, Beograda i Podgorice te općinski i županijski predstavnici. Ovaj je put nazočan bio i Markus Jaeger iz Direktorata za ljudska prava i antidiskriminaciju Vijeća Europe, koji je istaknuo da se škola održava u sklopu projekta "Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u Istočnoj Europi". (piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter