Medulin je vec mogao imati kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U opcini Medulin problem kanalizacije dosegao je tocku usijanja. Do 2005., kad sam ja bio nacelnik, znali smo što želimo i zalagali smo se za koncesijski model izgradnje. Taj model je još uvijek na snazi u Opcinskom vijecu, nitko ga nije maknuo.

No, kako su se svi usprotivili koncesiji 2007., kad sam ponovno došao na vlast, prihvatili smo model koji podrazumijeva projekt 'Jadran', riješili imovinskopravne odnose za procistac na Kaželi i dobili lokacijsku dozvolu za ispust na Marleri, ali sadašnja vlast je nije produžila i ona je propala.

Sada se predlaže ispust u zaljev na devet metara dubine, uz obecanja da ce se ta voda prodavati. No, nema nikakvih pisma namjere s potencijalnim kupcima, ta voda ce biti skupa, tko ce je kupovati", zapitao se jucer na konferenciji za novinare nositelj nezavisne liste Emil Jukopila.

Dodao je da je istina da su na sjednici Opcinskog vijeca vijecnici s njegove liste pljeskali darovnici od devet milijuna kuna Globalnog fonda za okoliš, no tek su poslije saznali da se ide na treci stupanj procišcavanja, koji, kako je rekao, nije obvezan do 2023. godine, ali njegovo je održavanje skuplje za oko milijun i pol od prvog stupnja.

- U sljedece tri godine necemo imati gotov sustav za kanalizaciju jer još treba napraviti studiju utjecaja na okoliš, ishodovati nove dozvole... Vec imamo visoke racune za vodu, a nemamo kanalizaciju pa moramo placati i fekalijere. Protivimo se takvom nacinu razmišljanja i smatramo da je vec izgubljeno previše vremena te da smo sustav vec mogli imati jer bi koncesijskim modelom do 2008. godine na sustav bilo spojeno 70 posto kucanstava, rekao je Jukopila.(T. GRBIC)

U srijedu u 17 sati mještani Medulina pozvani su na skup u hotel Medulin, ne bi li sami raspravljali o kanalizaciji. Organizator skupa je Roberto Cukon uz još 200 potpisnika. Na skup je pozvan i nacelnik opcine.


Podijeli: Facebook Twiter