Medulin: Iznajmljivači traže da se obustave građevinski radovi

Radovi u Medulin neće stati do 15. lipnja (Danilo MEMEDOVIĆ)
Radovi u Medulin neće stati do 15. lipnja (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ogorčeni mještani općine Medulin, njih 170, podržali su iznajmljivačicu iz Banjola Carmen Fotel u njenom apelu Općini protiv građevinskih radova u predsezoni. Iako su, prema općinskoj odluci, građevinski radovi na javnim površinama zabranjeni od 15. lipnja do 15. rujna, a oni na privatnim parcelama od 1. srpnja, Fotel, koja u Banjolama posjeduje dva apartmana, traži da se radovi zaustave već 1. lipnja, te da se nastave 1. rujna.

Za turizam ostaju tek dva i pol mjeseca

- Sutra ću apel, u kojem me svojim potpisima podržalo 170 mještana, dostaviti Općini. Pričamo da smo turističko mjesto, ali kad se pruži prilika da se pred i posezona popune, sve je raskopano. To se ne odnosi ne samo na Medulin, nego i Banjole te cijelu općinu. Podržavamo izgradnju i zadovoljni smo što se gradi, ali smatramo da bi radovi trebali biti dovršeni do 1. lipnja i molimo da se taj rok pomakne, kako na javnim, taklo i na privatnim površinama. Ovdje mislim na velike, bučne radove, ne na one sitne.  Tražimo i da Općina, u suradnji s TZ-om vrši nadzor. Iako je gostiju već sada jako puno, mislim da je u redu biti na miru u srpnju i kolovozu, smatra Fotel. 

Jedan od mještana koji dijeli njeno mišljenje, a koji je želio ostati anoniman, nezadovoljan je što je općina Medulin, koja živi od turizma, 9,5 mjeseci godišnje prepustila građevinarima, dok za turizam ostaju tek dva i pol mjeseca.

- Ugroženi su predsezonci. Licemjerno je pričati o produljenju sezone u općini iz koje dolaze dva ministra, od kojih je jedan bio ministar turizma. Usto, sam je načelnik ujedno i predsjednik turističke zajednice. Građevinska operativa luduje. Nije samo riječ o izgradnji vodovodne mreže, nego o čitavom jednom građevinskom lobiju koji na sve strane, od Vižule pa nadalje, gradi. Ne može se pričati o produljenju sezone ako smo im dopustili da rade 9,5 mjeseci godišnje, u odnosu na sezonu koja traje 2,5 mjeseci. Nisam jedini koji se bavi turizmom, tu je tristotinjak ljudi, kaže naš sugovornik i pita se kako sljubiti turizam s bukom, bagerima i dizalicama.

Bez radova nema infrastrukture

- Znam da oni trebaju raditi, ali neka se drugačije organiziraju. Trebali bi dovršiti radove do 1. lipnja jer se jedno s drugim ne može sljubiti, kaže ogorčeni mještanin. Medulinski načelnik Goran Buić kaže da je nužno iznaći kompromis između turističkog i građevinskog sektora.

- Uvijek inzistiramo da radovi budu gotovi prije 1. lipnja, mada se često produlje zbog objektivnih razloga. No, bez građevinskih radova nema infrastrukture za taj isti turizam. Gradi se infrastruktura (kanalizacija, vodovodna mreža, javna rasvjeta, prometnice) da bi turisti imali kvalitetniju osnovnu uslugu. Medulin je desetljećima zanemarivan i mi nadoknađujemo višedesetljetno zanemarivanje. U ponedjeljak će biti pušten u probni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i mislim da je u redu nakon 60 godina bavljenja turizmom imati uređaj za pročišćavanje. Zamolio bih mještane za strpljenje jer se to radi zbog njih, da bi bili zadovoljniji, kaže Buić. Dodaje da postoje i obrtnici u Medulinu koji se žale da nemaju ustavno pravo na rad. To su električari, vodoinstalateri, zidari, soboslikari, stolari, krovopokrivači, keramičari i svi ostali čiji su obrti vezani uz izgradnju objekata. keramičari. Treba ostvariti suživot između turizma, razvoja i kvalitetnog života za sve, napominje Buić.

- Uvijek postoji razilaženje mišljenja između obrtničkog i turističkog sektora. Obrtnici žele raditi cijele godine, a turistički radnici žele što bolju sezonu. Želimo završiti sve radove do 1. lipnja, što nekad ovisi o izvođaču radova kojeg možemo penalizirati, ali ipak radovi postoje. Velik je problem sažeti izgradnju u nekoliko proljetnih mjeseci jer nema dovoljno vremena dok se donese proračun, sve mora biti idealno da bi radovi završili do početka lipnja, a to, pak, realan život ne dozvoljava. Cilj nam je da radovi završe do 1. lipnja i nastojimo se toga držati, a sve preko tog roka je viša sila, veli načelnik.

Gradilišta se ovih dana zatvaraju

Općinski donačelnik Damir Demarin kaže da se radovi vezani uz izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, koja se gradi paralelno, privode kraju.

- Trenutačno se u Medulinu gradi kanalizacija koja može remetiti boravak gostiju i mještana, ali to su projekti koji se realiziraju iz sredstava Hrvatskih voda. Radovi se sada privode kraju, gradilišta se zatvaraju, a neke su ceste već asfaltirane i vraćene u promet. Vodovod i kanalizacija se grade paralelno na istim trasama, radovi će se obustaviti i nastaviti nakon sezone, najavljuje Demarin te podsjeća da je gradnja počela u veljači, a trebala bi okončati nakon sezone.

- Privatnici grade, no velikih gradilišta nema, niti smo primili primjedbe. I privatnici poštuju rokove obustave gradnje u sezoni, čak pokušavamo dogovoriti s izvođačem da radovi ranije završe. Ukoliko rade u dozvoljenim terminima, tražimo da to bude u doba dana kada se ne ometaju susjedi, recimo da se bučni strojevi ne pokreću rano ujutro. Nisam upoznat s primjedbama potpisnika apela, iako sam čuo za nj, veli Demarin te napominje da je Općina otvorena za sve prijedloge i od potpisnika očekuje konkretne prijedloge, a Općina ih je, veli, spremna ugraditi u spomenutu odluku o zabrani gradnje u sezoni.

Općina otvorena za prijedloge

- Način financiranja komunalne izgradnje općenito je takav da nakon donošenja proračuna i odobravanja sredstava Hrvatskih voda i raznih ministarstava, ne možemo početi s radovima početkom godine. Dok se formaliziraju odluke, nabava i razne suglasnosti, već se približimo sezoni, radovi traju nekoliko mjeseci i već smo u sezoni, i to je problem. Željeli bismo pomaknuti radove prema početku godine, ali proračunski način funkcioniranja lokalne i državne uprave nam to onemogućava, kaže Demarin te ponavlja da je Općina otvorena za kvalitetne prijedloge.

Interesi dviju strana

- To su interesi dviju strana, građevinara i turističkih radnika, koje pokušavamo uravnotežiti. Građevinari žele raditi cijele godine, a turistički radnici zahtijevaju šestomjesečnu obustavu radova. Teško je to pomiriti. I u Banjolama se gradi vodovodna mreža, a uskoro bi trebali početi i radovi u Pomeru koji će trajati cijelu sezonu, čeka se samo potvrda Hrvatskih voda. Pokušavamo organizirati radove izvan naselja, plaže i turističkih sadržaja. Problem je Medulina što 30 posto kapaciteta spada u privatni smještaj. Stoga je, za razliku od drugih lokalnih uprava, teško razlučiti zonu turizma od naselja, kaže Damir Demarin. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter