Medulin: Istarski pir zabavio brojnu publiku

Upravo vjenčani - Mate i Foška
Upravo vjenčani - Mate i Foška

Gotovo cijeli Medulin odisao je u subotu navečer svatovskim raspoloženjem jer su već od kasnih poslijepodnevnih sati započele pripreme za najsvečaniji čin manifestacije "Medulinka 2013.", uprizorenje istarskog pira pod nazivom "Barbanski mladi, a medulinska nevista" na rivi kod fontane, u kojem su ove godine vjenčanjem Foške Radošević i Mate Broskvara povezani Medulin i Barban.

Prikaz tradicionalnog pira započeo je mimohodom svatovskih povorki. Mladoženjina povorka, pedesetak članova KUD-a Barban, krenula je s rive prema vjetrenjačama kod kampa Medulin i natrag do pozornice.

Barbance odjevene u narodne nošnje koji su pjevali tradicionalne istarske pjesme na tanko i debelo pratila je svirka miha i roženica. Veseli su bili i Medulinci, članovi DKUS-a Medulin, koji su pripremali mladu Fošku za udaju obilazeći selo od place do rive i zaustavljajući se usput plešući tradicionalne plesove. Time su privukli brojnu publiku među kojima je bio i velik broj turista.

Povorka je bila poziv gostima da dođu na pir, a gostima su njeni članovi usput nudili fritule i kroštule. Kako su na više jezika objasnili voditelji priredbe, u predstavi koja prikazuje pir oživljeni su običaji tradicijskog vjenčanja kao najsvečanijeg čina obalne i kontinentalne Istre. 

Na sceni se najprije pojavila mlada Foška odjevena u svečanu nošnju. Mladenke su žene iz mjesta u njenoj kući uređivale frizuru, pripremajući je za dolazak njenog Barbanca Mate na prosidbu. Svi su se dijalozi odvijali na čakavskom dijalektu uz mnoštvo šaljivih prizora popraćenih glazbom.

Nakon uređivanja i kićenja mlade, došlo je vrijeme da Barbanci s mladoženjom Matom stignu na scenu, po nevistu. No, to nije prošlo glatko jer su im Medulinci, u skladu sa svojom ribarskom tradicijom, ispred kuće postavili "trapulu", zamku od mreže, a ruku mlade Foške trebalo je isprositi od njenog oca.

Medulinci su pokušati prevariti Barbance nudeći im neke druge mlade pa i jednu turistkinju, no oni se nisu dali pa su Foškini roditelji nakon pregovaranja s barbanskim starim svatom ipak dali blagoslov da se dvoje mladih može vjenčati te sreći nije bilo kraja.

Čin vjenčanja je bio gotov, bacao se i svadbeni kolač, a Medulinci i Barbanci slavili su plesanjem medulinskog i barbanskog baluna te pjevanjem tradicionalnih pjesama, prezentirajući tako svoje kulturno nasljeđe.

Nakon što je tek vjenčana Foška bacila buket, mogla je, praćena veselim Medulincima i Barbancima, krenuti do "megajahte", barke kojom ih je medulinski ribar veslajući odveo na "otok ljubavi", a svatovi su nastavili zajedno jesti, gostiti se i plesati s turistima do kasno u noć. Iako je povremeno zapuhao "vitar od zapada", vrijeme ipak nije pokvarilo manifestaciju.

Osim izvrsno izvedenog glazbeno-scenskog djela, atmosferu su na šetnici uz rivu zagrijavali Anelidi, a autohtonim je proizvodima na štandovima bila predstavljena općina Barban. Medulin je pak prezentirao svoju kužinu i autohtone proizvode. Prodavala su se i tradicionalna jela poput brodeta, ali i kokteli. Prodajom domaćih kolača prikupljao se novac za nošnje folklorne sekcije domaćinskog DKUS-a Medulin.

Ovo je bila četvrta godina održavanja "Medulinke", a prije gostiju iz Barbana dosad su gostovale Kumpanija Kosirići iz Tinjana, folklorna grupa Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane te lani Folklorno društvo Pazin. Organizator manifestacije je DKUS Mendula, a glavni sponzor Turistička zajednica općine Medulin. (P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter