Medulin: Ili mladi ili arheologija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li u zgradi medulinske zdravstvene stanice biti centar za mlade ili arheološki muzej? Još, naime, nije sigurno tko ce dobiti prostorije koje sad koriste Društvo za kulturno-umjetnicko stvaralaštvo Mendula, Medunarodni istraživacki centar za arheologiju Brijuni-Medulin i kickboxing klub.

Ideja o osnivanju centra za mlade nastala je nedavno kada su pobratimljenu austrijsku opcinu Poels posjetili medulinski školarci i oduševili se njihovim centrom u kojem se okupljaju tinejdžeri. Glavni razlog za otvaranje takvog tipa okupljališta u medulinskoj opcini je cinjenica da tinejdžeri nemaju sadržaje prilagodene njihovoj dobi i interesima te se nemaju gdje družiti.

Prema rijecima nacelnika Gorana Buica, troškovi opremanja ne bi trebali biti veliki, a Opcina s medulinskom školom Dr. Mate Demarin namjerava detektirati potrebe mladih.

- Ukljucit cemo ih u osmišljavanje centra jer želimo da ucenici sami definiraju što žele u njemu. Radi se o djeci izmedu 10 i 16 godina. Centar u Poelsu ima radno vrijeme, šank s toplim napitcima i razne zabavne sadržaje, kaže Buic.

Hoce li centar za mlade "uci" u zgradu ambulante ovisi o tome, pojašnjava Buic, hoce se realizirati ideja da arheološki muzej bude smješten na ulazu na Vižulu. Muzej bi se otvorio po principu javno-privatnog partnerstva.

Ukoliko, pak, u zgradi bude smješten arheološki muzej, za mlade ce se tražiti drugi prostor, a jedan od mogucih je onaj u Bloku 11. Na pitanje zašto Medulinu treba muzej, Buic odgovara da ima puno povijesnih nalaza s podrucja Vižule, Pomera, Vinkurana i Premanture koji datiraju iz doba neolitika i nadalje, a izloženi su u opcinskoj vijecnici i Arheološkom muzeju Istre te deponirani u spremištima.

Osim prostora u zgradi ambulante i Bloka 11, Opcina dobiva još jedan prostor i to nakon otvaranja novog vrtica na ulazu u Medulin jer ce se istovremeno iseliti stari vrtic. Buic najavljuje da ce u tom prostoru biti tzv. dom kulture u kojem ce DKUS Mendula održavati tecajeve i probe.


Podijeli: Facebook Twiter