Medulin gubi autokampove i Mukalbu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemljišnoknjižni odjel pulskog Opcinskog suda privodi kraju rješenja o uknjižbi prava vlasništva nad otprilike 17 tisuca nekretnina na podrucju medulinske opcine. Radi se o skidanju tzv. sudskih plombi s vlasnickih listova svih onih ljudi koji su bili obuhvaceni tužbom Opcinskog državnog odvjetništva koja se odnosila na utvrdivanje prava vlasništva nad dijelom opcinske zemlje koja je do 1999. bila upisana kao društveno vlasništvo.

Te je godine, naime, Opcina Medulin pulskom opcinskom sudu podnijela prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na nekretnine koje su do tada bile društveno vlasništvo. Do te godine kao vlasnik tih parcela bila je upisana tadašnja Opcina Pula. Medutim, Opcina Medulin je predala sudu dokumentaciju i za neke cestice koje su bile u privatnom vlasništvu. Mještani cije su se nekretnine našle u "blokadi" uznemirili su se, no cijela se ta pravna stvar pocela polako rješavati.

Problem je nastao kad je Opcina Medulin dio zemljišta koje je ranije urbanizirala pocela davati sumještanima u zamjenu za neke njihove parcele koje su trebale služiti za izgradnju cesta i druge infrastrukture. Država se potom namjeravala uknjižiti na ostatak zemljišta uz granicu opcine Medulin, pa je Opcinsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu kako bi se ustvari sve cestice obuhvatile i jednom zauvijek riješio problem sad vec bivšeg društvenog vlasništva, za koje smatra da nije trebao biti knjižen kao vlasništvo Opcine Medulin, vec države. Na sudu su nam rekli da se vlasnici privatnih parcela ne trebaju niceg bojati te da im država nece oteti njihove parcele. Problem je, dakle, izmedu Opcine Medulin i države.

Predsjednica Opcinskog suda u Puli Mirjana Sincic Kocijancic kaže da ce se preostali predmeti ubrzo riješiti.

U meduvremenu je Opcinsko državno odvjetništvo položilo pravo vlasništva na nekretnine uz more kako bi se riješilo pomorsko dobro. Na neke cestice uz more uknjižila se Opcina Medulin, što država ne prihvaca pa se na tim spornim cesticama ostavila plomba. Sasvim je sigurno da ce na spomenutim parcelama biti utvrdena granica pomorskog dobra te ce se kao vlasnik uknjižiti država. Što se tice ostalih parcela u vlasništvu Opcine Medulin na koje država polaže pravo, spor je još uvijek u tijeku, a neizvjestan je i konacan ishod tog procesa.

Znaci, vrlo je upitno hoce li Opcina Medulin uspjeti zadržati parcele na koje se uknjižila ili ce ih pak morati ustupiti, odnosno vratiti državi. U prvom planu odnosi se to na netom dobiveno zemljište vrlo atraktivnih lokacija kao što su autokamp u Medulinu te dva autokampa u Premanturi. Podsjetimo, ta su zemljišta nedavno vracena Opcini Medulin a da se pritom nije pokrenuo postupak utvrdivanja granica pomorskog dobra i samim time granica izmedu državnog i opcinskog zemljišta.

Nacelnik Opcine Medulin Goran Buic kaže da ce Opcina i dalje raditi na tome da se njihovo vlasništvo ne dira. "Za nas dvojbe nema sa zemljištem u autokampu Medulin za koje posjedujemo pravomocni vlasnicki list i nitko nam ga ne može oteti pa niti država. Taj smo autokamp dobili u sporu s Arenaturistom i tu je stvar riješena", izjavio je nacelnik Buic.


Podijeli: Facebook Twiter