Medulin: Fekalije više neće završavati u moru

Ministar turizma Darko Lorencin i župan Valter Flego zajednički su pustili u pogon crpnu stanicu u Kaželi
Ministar turizma Darko Lorencin i župan Valter Flego zajednički su pustili u pogon crpnu stanicu u Kaželi

"Povijesni je ovo dan za našu općinu, Medulin napokon dobiva crpnu stanicu u Kaželi te kopneni i podmorski ispust na samom rtu Marlera," riječi su kojima je započeo svoj govor Goran Buić, načelnik općine Medulin, za današnjeg puštanja u rad spomenute crpne stanice te kopnenog i morskog ispusta sustava fekalne odvodnje na Marleri, koji se gradi u sklopu Projekta Jadran. Uz Buića, svečanosti su prisustvovali ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Valter Flego, zamjenik direktor Hrvatskih voda Danko Holjević i direktor komunalnog poduzeća Albanež Edo Krajcar.

Izgradnja sustava fekalne odvodnje u medulinskoj općini neophodna je za razvoj toga kraja, s obzirom na to da je prvi sustav, izgrađen unazad nekoliko desetljeća, bio ekološki neprihvatljiv. Činjenica da su sve fekalije u Medulinu i u drugim naseljima te općine donedavno bile ispuštane izravno u more, tik uz autokampove i hotele medulinske rivijere, navela je na razmišljanje da hitno treba krenuti u izgradnju novog sustava s pročistačima otpadnih voda i sustava sekundarne kanalizacijske mreže u svim naseljima, što se ustvari gradilo u Medulinu, u Kaželi i na Marleri, rekao nam je direktor Albaneža Edo Krajcar. Prema njegovim riječima, ovaj posao ne staje ovdje, već se nastavlja.

- U travnju 2011. godine Općina Medulin, komunalno poduzeće Albanež i Hrvatske vode potpisali su ugovor o financiranju izgradnje kanalizacijske mreže u vrijednosti od 50 milijuna kuna, u sklopu Projekta Jadran. Prva konzumacija zajma je započela u 2012. godini, kada su se izgradila dva gravitacijska voda u Vinkuranu i time omogućili spajanje gotovo 80 posto naselja na sustav odvodnje. Vinkuran se tada spojio na sustav Banjola te na mehanički pročistač na Bumbištu, koji je unazad tri godine renoviran. Zatim je sproveden postupak javne nabave za Kaželu i Marleru, a lani u srpnju smo započeli s ovim radovima koji su danas gotovi.

Renovirali smo crpnu stanicu u Kaželi i havarijski ispust. Vrijednost tih radova je otprilike 13,9 milijuna kuna, uvećano za PDV. S milijun i pol kuna financirali smo i izgradnju trafostanice i dva kilometra elektromreže u cesti koja će služiti za napajanje najprije crpne stanice, a kasnije pročistača otpadnih voda na Marleri. Neki dan smo objavili tendere za taj natječaj i očekujem da bi se za 15 dana mogli potpisati ugovori s izvođačima radova. Usto izgradit će se pročistač i podmorski ispust u Premanturi, ističe Krajcar.

Druga faza izgradnje kanalizacijskog sustava u medulinskoj općini odnosi se na izgradnju sekundarne mreže po naseljima i dijelu naselja Banjole. Podsjetimo, u svim naseljima medulinske općine izgrađeno je oko 50 posto kanalizacijskog sustava. (Cristian Bruno GALIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter