Medulin: Do grobnog mjesta samo preko oglasnika

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Prodajem grobno mjesto u Medulinu, na novom dijelu, za dva lijesa", rekao nam je preko telefona anonimni prodavatelj koji je prodaju, točnije ustupanje, oglasio među malim oglasima.

No, kako je moguće da neki prodaju "višak" grobnica, dok drugi ne mogu doći do "vječnog počivališta", s obzirom na to da nema mjesta na mjesnom groblju, pitala nas je pak čitateljica iz Medulina koja je upozorila na niz sličnih oglasa. Naime, da bi danas došli do grobnog mjesta, mora postojati potreba, odnosno smrtni slučaj - samo u tom slučaju uprava groblja dozvoljava otkup.

Ipak, moguće je "prodati" ukopno mjesto. Iz medulinskog komunalnog poduzeća Albanež, koje upravlja grobljima, saznajemo da je, nakon što je groblje Sv. Križ prije 15-ak godina prošireno, s obzirom na to da je tada bilo dovoljno mjesta, bila praksa unaprijed kupiti ukopno mjesto ili grobnicu.

- Trenutno u Medulinu imamo 20-ak ukopnih mjesta koja se ne prodaju unaprijed nego služe za rezervu, dok se ne proširi groblje, kaže Edo Krajcar, direktor Albaneža. Početkom sljedeće godine planira se proširenje najvećeg groblja, onog u Premanturi sa 760 mjesta. Radovima bi se proširilo za 350 novih mjesta, ali kako će se groblje širiti u fazama, nakon završetka prve etape očekuje se 80 novih mjesta. Potom, rečeno je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, kreće širenje medulinskog groblja, čime bi se osiguralo još 300 ukopnih mjesta.

Žele li, dakle, Medulinci u međuvremenu osigurati za sebe ili svoje bližnje grobno mjesto, i prije nego se za to pokaže potreba, ostaje im mogućnost da ga otkupe od drugih osoba. Ili, bolje rečeno, da im ga te druge osobe ustupe, kako to definira Zakon o groblju. Korisnik grobnog mjesta, naime, nije vlasnik, a vlasništvo se odnosi samo na opremu i uređaj (nadgrobni spomenik i slično). (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM UZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter