Medulin: Djeca ugrožena na putu do škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom nove školske godine, uza sve ostale brige, roditelji nerijetko strepe i za sigurnost svoje djece na putu do škole i povratku iz nje. Obratila nam se citateljica koja je rekla da je za mališane koji pohadaju osnovnu školu Mate Demarina u Medulinu dolazak na nastavu prava odiseja, usprkos lijepim novim cestama i kružnom toku.

Nažalost, taj problem postoji vec niz godina jer se škola nalazi na samom ulazu u Medulin, na vrlo prometnoj cesti, a ispred škole ne postoji plocnik, kao ni duž ceste prema prigradskim naseljima u smjeru Pule. Nekadašnjih ležecih policajaca, koji su bili prilicno efikasni, više nema na prilazu školi, a privremeni kružni tok koji je postavljen u neposrednoj blizini ne uspijeva usporiti vozace, što je primijetio i nacelnik opcine Goran Buic.

- Plasticni rotor zaista ne usporava promet, on normalno tece, a vidim da usprkos spoznaji da su tu škola i vrtic, i svim prometnim znakovima koji upozoravaju na to, dosta vozaca još uvijek nesmotreno i neprimjereno vozi tom cestom. Vjerujem da ce pravi rotor, cija bi izgradnja trebala u dogledno vrijeme poceti, ipak uspjeti malo usporiti promet, no ipak najvecu sigurnost dobit cemo kada se konacno napravi sasvim nova cesta koja ce zaobilaziti Plodine, vrtic i školu. Tada ce ova sadašnja cesta ispred škole postati pješacka zona, rekao je Buic.

Izgradnja nove ceste pocet ce vec iduci mjesec, ali Opcina je svejedno vec pregovarala sa Županijskim cestama o mogucnosti izgradnje plocnika ispred škole. Da bi se ipak u meduvremenu povecala sigurnost ucenika, zatvoren je glavni ulaz u dvorište škole u koju se do lani ulazilo direktno sa spomenute ceste, a napravljeni su ulazi s lijeve i desne strane škole. Zajedno s ulazima premješten je i pješacki prijelaz koji je pregledno obilježen na kolniku i samim znakovima uz cestu.

Usprkos svemu tome, djeca i njihovi roditelji cesto moraju dugo cekati da im netko stane da bi prešli na drugu stranu ceste na kojoj postoji plocnik, ali to je vec, nažalost, stvar (ne)kulture vozaca. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter