Medulin diže kredit za dovršetak vrtica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Medulin namjerava podici kredit na pet godina od devet milijuna kuna za dovršetak izgradnje novog vrtica na ulazu u mjesto. Iako su troškovi bili procijenjeni na 10 milijuna, u financijsku konstrukciju nije bila uvrštena infrastruktura pa se konacan iznos popeo na više od 14 milijuna.

Ostalih pet milijuna koji ne ulaze u kreditno zaduženje namijenjeni su dovodenju kanalizacije i vodovoda do vrtica te izgradnji prometnice s kružnim tokom koji ranije nisu bili predvideni u troškovniku. Kanalizaciju do vrtica treba dovesti od benzinske pumpe, odnosno treba kopati kroz Munidu, gdje je prvi spoj, što ce koštati oko 800 tisuca kuna.

Izgradnjom vodovodne mreže riješit ce se opskrba vodom i za Mukalbu te industrijsku zonu, odnosno cijeli zapadni dio naselja. U troškove treba ubrojiti i izgradnju vodovodne mreže usporedo s kanalizacijom na potezu od crkve svete Agneze do starog vrtica, što ce koštati oko 450 tisuca. Sve navedeno potrebno je za dobivanje uporabne dozvole za vrtic.



- Kreditom namjeravamo nabaviti opremu za vrtic u vrijednosti 1,3 milijuna, izgraditi prilaznu cestu, što košta 1,6 milijuna, te financirati ostatak duga za izgradnju zgrade od pet milijuna. Tu ulaze i troškovi od oko milijun kuna za izgradnju dijela kanalizacije do vrtica i uredenja okoliša te troškovi projektne dokumentacije, rekao je medulinski nacelnik Goran Buic na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako to da se sad pojavila ideja za podizanjem kredita, odgovara da za navedene troškove, odnosno investicije koje vode do dobivanja uporabne dozvole, nije bila napravljena financijska konstrukcija.

Pojasnio je da je tako veliku investiciju u doba krize nemoguce financirati vlastitim prihodima koji ce, najavio je, u 2010. biti manji. Prihod od poreza na nekretnine bit ce manji za oko 25 posto, a od ostalih poreza za deset.

- Rješenje nam je jedino kredit koji moraju potvrditi Opcinsko vijece i Ministarstvo financija. Mislim da imamo uvjete za kreditiranje jer imamo stabilan proracun od 50 milijuna kuna te tzv. cash pull, zajednicki racun svih ustanova (Albanež, Opcina, Buža, JU Kamenjak i Djecji vrtici Medulin). Bez kredita necemo moci 1. rujna 2010. otvoriti vrtic, naglasio je Buic.

Da bi vrtic dobio uporabnu dozvolu, nužna je prometnica pa ce na ulazu u Medulin bit izgraden kružni tok s cestom oko vrtica, što košta 3,5 milijuna kuna.

- Bitno je izgraditi prometnicu koju ranije nisu predvidjeli. Tako ce usporedo s kružnim tokom ici i izgradnja male obilaznice, oko vrtica do Ližnjanske ceste. Uskoro ce poceti izgradnja prometnice "vertikala Burle", koja povezuje ulaz u mjesto s morem i za koju imamo lokacijsku dozvolu. Prvi dio trase od 130 metara koštat ce 1,6 milijuna kuna. Obilaznicom, kružnim tokom i vertikalom Burle prometno ce se rasteretiti Medulin i izbjeci prometne gužve, posebice ljeti, rekao je Buic.

Novi vrtic moci ce primiti 120 djece u dvije jaslicke, jednoj prijelaznoj i tri vrticke skupine. U vrticu se trenutno postavlja stolarija, unutrašnja žbuka te vodovodne i elektricne instalacije.


Podijeli: Facebook Twiter