Medulin: Dizalica pala zbog pucanja sajle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad krana dizalice za bungee jumping uz plažu u autokampu Medulin, koji se dogodio u srijedu predvecer, uzrokovalo je pucanje celicne sajle tijekom montaže.

Osim što je uznemirio turiste, incident je iznenadio i samog vlasnika Danijela Dekovica koji tvrdi da u tom trenutku nitko nije bio u opasnosti jer je prilikom podizanja dizalice osigurao sve sigurnosne uvjete. Kran je pao s visine od tri metra, potvrdila je policija.

Dekovic smatra da za pucanje sajle nije u pitanju ljudski faktor jer je sve radeno po pravilima, a da adekvatne službe tek trebaju ustvrditi zašto je do toga došlo jer ni on sam to ne zna.

- Dizalicu smo namjerno dizali u kasnim popodnevnim satima da okolo bude što manje ljudi. Bio sam tamo cijelo vrijeme, glavna i odgovorna osoba, i sigurno da nisam želio da se išta neplanirano dogodi. Okolnosti mi nisu jasne. Sve mjere zaštite bile su zadovoljene, a došla je i kriminalisticka policija koja je isto utvrdila, kaže.

Tvrdi da ima svu potrebnu papirologiju za djelatnost bungee jumpinga, potvrdu za rukovodenje dizalicom i zaštitu na radu. Prošle je godine državna inspekcija došla u kontrolu cak dva puta i sve je bilo u redu i prema pravilima, kaže. Atest kontrola iz Zagreba dizalicu dode ispitati tek kad je podignuta, a prije puštanja u pogon i pokretanja djelatnosti, tako da prije svih provjera ljudi ne bi mogli skakati s nje. Koncesiju od Opcine Medulin je dobio, mada priznaje da nije priložio svu potrebnu papirologiju za djelatnost.

- Nismo do kraja riješili sve s papirima, ali sad je to nebitno jer je djelatnost propala, a opremu mogu baciti. Angažirao sam jednu privatnu firmu koja ce se zbrinuti o dizalici i maknuti je iz kampa, kaže Dekovic.

Njegove navode potvrduju i iz Opcine Medulin.

- U travnju smo održali Vijece za koncesijska odobrenja kad je Dekovic dobio koncesiju Opcine jer je imao sve potrebne ateste. No, nije dostavio neku dokumentaciju kao što smo se dogovorili tako da koncesija ne vrijedi, no on još nije poceo s djelatnošcu. Lucka kapetanija koja je zadužena za upravljanje pomorskim dobrom dala je dozvolu za njegovu djelatnost. Desilo se što se desilo. Sreca da nitko nije stradao, rekao je medulinski nacelnik Goran Buic.

S obzirom da je cijeli slucaj uznemirio i goste autokampa, nastojali smo komentar potražiti i medu njegovim predstavnicima, no do zakljucenja lista to nam nije pošlo za rukom. Iako smo na telefon uspjeli dobiti direktoricu kampa Medulin Sonju Brocca Nastic, ništa nam o cijelom slucaju nije željela izjaviti. (A. ŠIMIC)


Podijeli: Facebook Twiter