Medulin: Albanež dokapitaliziran za 2,9 milijuna kuna

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Temeljni kapital medulinskog komunalnog poduzeća Albanež povećava se s 20 tisuća kuna na tri milijuna kuna. Takvu je odluku usvojilo Općinsko vijeće na svojoj zadnjoj sjednici. Povećat će se unosom uloga i to ulaganjem prava-tražbine u Albanež u iznosu od 2.986.000 kuna, koje će obaviti postojeći član društva, odnosno Općina Medulin. Riječ je o dospjelom potraživanju Općine Medulin prema Albanežu na ime naknade za priključenje na kanalizaciju od 2009. do 2013. godine.

Naime, tijekom 2011. i 2012 Albanež je akumulirao gubitak u poslovanju. Gubitak od dva milijuna ostvaren 2011. nastao je zbog nepovoljnih uvjeta poslovanja, a najvećim dijelom uslijed ispravljanja i usklađivanja baze podataka kupaca odnosno otpisa zastarjelih potraživanja.

U 2010. baza kao osnova za ispostavljanje računa mještanima stvarala s temeljem podataka iz matične knjige Ureda državne uprave, podataka koje su davali mještani, podataka dobivenih provjerom na terenu te temeljem interne odluke Albaneža o načinu obračuna naknade domaćinstvima za koje nisu pronađeni službeni podaci.

Tijekom kontrole baze podataka utvrđeno je da za 1.841 objekt nema službenih podataka te je donesena odluka da se njima obračunava usluga dodjelom četiri nepoznata stanara kao obiteljski prosjek. No, tako je nastao velik iznos nenaplaćenih potraživanja i nerealna slika poslovnih prihoda. (T. GRBIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter