Medulin: 48. smotra narodne glazbe i plesa Istre

KUD Matko Laginja iz Svetog Lovreča otplesao je mazurku
KUD Matko Laginja iz Svetog Lovreča otplesao je mazurku

Medulin: 48. smotra narodne glazbe i plesa Istre

 

Medulin je u subotu bio domaćin 48. smotre narodne glazbe i plesa Istre, na kojoj je svoje poznavanje tradicijskih plesova, pjesama i svirke predstavilo jedanaest folklornih društava i KUD-ova iz Istre te desetak poznatih samostalnih izvođača narodne glazbe. Programu je prethodio mimohod svih izvođača medulinskom rivom, a zastavu smotre nosili su članovi DKUS-a Mendula iz Medulina, domaćina smotre.

Dobrodošlicu su svima poželjeli načelnik Općine Medulin Goran Buić i istarski župan Valter Flego, koji je svečano otvorio smotru. U programu je sudjelovalo 250 najboljih izvođača koje su članovi stručnog žirija, Vladimir Pernić, Josip Pino Knapić i Bruno Krajcar, te Nevia Kožljan kao zamjenska članica, izabrali na tri lokalne smotre koje su prethodile središnjoj smotri, i to u Barbanu, Sv. Lovreču te na Dubrovi. Na pozornici su se izmjenjivali DKUS Mendula iz Medulina, pulski KUD Uljanik, KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, KUD Matko Laginja iz Sv. Lovreča, FD Pazin iz Pazina, FS Armando Capolicchi Zajednice Talijana Galižana, KUD Barban iz Barbana, KUD Rakalj iz Raklja, KUD Dvigrad iz Kanfanara, RKUD Rudar iz Raše te KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana.

Brojnu publiku su osim plesača razgalili i pjevači i svirači koji su predstavili područje Puljštine, ovogodišnjeg domaćina smotre, ali i Rovinjštine, Poreštine, Pazinštine, Buzeštine, Bujštine te Labinštine. Smotru je i ove godine pratio velik broj domaćih i stranih gostiju kojima je prostor gledališta bio premali, ali su svaku točku nagrađivali velikim i srdačnim aplauzom.

Na medulinskoj su pozornici odzvanjali kanat na tanko i debelo, uvršten na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, ćićsko bugarenje, kanat uz roženice, grupni kanat, canti a la longa, canti sotto le pive, taranka uz roženice, kanat po šušnjevski na tanko i debelo.

Od plesova su se mogli vidjeti šete paši-špic polka, balun odnosno balon iz različitih krajeva Istre, mazurka, cotić, la forlana i tanac, a sviralo se na veliku i malu roženicu, odnosno sopelu, vidalice, pastirku sviralu, šurle i meh.

Na kraju programa zastava smotre je spuštena uz zvuke roženica te su je načelnik Goran Buić i predsjednica ovogodišnjeg Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre Nevia Kožljan predali predsjedniku RKUD-a Rudar iz Raše Josipu Pinu Knapiću i gradonačelniku Labina Tuliju Demetliki, koji će naredne godine ugostiti ovu putujuću manifestaciju.

Uz program na pozornici posjetitelji su na medulinskoj rivi mogli razgledati izložbu istarskih narodnih instrumenata, proizvoda od gline, lavande, kamena i maslinova drveta. Pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Općina i TZ Medulina te Grad Pula. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter