Među neplatišama puno malih tvrtki i obrta

najveći dužnik Arena modna kuća u stečaju (M. MIJOŠEK)
najveći dužnik Arena modna kuća u stečaju (M. MIJOŠEK)

Preksinoć je objavljena lista sedam tisuća tvrtki i obrtnika koji ne isplaćuju plaće tri i više mjeseci za ukupno 28 tisuća radnika. No ona daje tek površan uvid jer je stvarno stanje još gore. Porezna uprava na toj listi nije objavila dužnike koji duguju plaće manje od tri mjeseca, među kojima je Glas Istre trgovina i Uljanik TESU.

Iz Porezne uprave tvrde da lista nije konačna i najavljuju da će se nadopunjavati svakog petka te pozivaju radnike da im osobno jave podatke na besplatni broj telefona - 0800 49 49. Najavljuju i izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi se mogli objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca.

Na listi ne manjka obrtnika ili vlasnika jednostavnih društva s ograničenom odgovornošću koji zapošljavaju jednog ili dva radnika. To su najčešće i vlasnici koji zbog financijske nemogućnosti ne mogu ni sebi isplatiti plaću. Njih je puna lista, a mnogo je i onih koji broje tri, četiri pa i pet radnika.

U Puli ima sjedište najveći broj neplatiša iz županije. Porezna je objavila kako je najveći dužnik Arena modna kuća u stečaju u kojoj 69 radnika nije dobilo plaće. Slijedi Eol meccanica sa 43 radnika te niz tvrtki koje broje do 18 radnika: Vidnik (18), Accord studio (17), Flora Istra, Ugo tours (13), Commodore travel, Prva privatna osnovna škola J. Dobrila (12), obrt Redžep Raimović (9), Mario prijevoz i gradnja (8)…

Radnici koji rade u poduzećima i obrtima koja ne isplaćuju plaću, a riječ je o više od 28 tisuća radnika, ne mogu očekivati da će ih država zaštititi, odnosno u njihovo ime pokrenuti kaznene postupke protiv poslodavaca. Neisplata plaća je kazneno djelo, no da bi ono moglo biti procesuirano, sam radnik ili sindikat trebaju pokrenuti postupak. Na to je svim oštećenim radnicima, zaposlenim u tvrtkama i obrtima koje su se našle na listi neisplatitelja plaća, ukazala i Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa. Dodala je i kako će državno odvjetništvo sve prijave procesuirati, ali je sud taj koji će donijeti pravorijek. (P. GREGOROVIĆ, G. GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter