Među laureatima Statusa i Puljanin Branko Sterpin

Branko Sterpin (N. LAZAREVIĆ)
Branko Sterpin (N. LAZAREVIĆ)

Botel Marina preksinoć je ugostio osamnaestu dodjelu Nagrada hrvatske glazbene unije, Status 2014. Čak četiri od četrnaest priznanja za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja ostala su u Rijeci, a slavio je i Puljanin Branko Sterpin, koji je najbolji u kategoriji trube u jazz glazbi.

Ljubav prema muzici

- Uvijek je lijepo dobiti nagradu, a posebno kad ona stiže iz redova struke. Ova nagrada Status nije toliko važna u nekom natjecateljskom kontekstu, nije to atletika. Nije tu bitno tko je najbolji, već je to priznanje kolega glazbenika pojedinim muzičarima i njihovom dosadašnjem djelovanju. Motivacija i inače nije nagrada, nego poboljšati se, ukloniti mane i, jasno, ljubav prema muzici, kazao je za Glas Istre pulski laureat, prva jazz truba Branko Sterpin.

Zoran Majstorović osvojio je dvije nagrade. U kategoriji Jazz glazba slavio je u potkategoriji Električna gitara - nagrada Damir Dičić. Osim toga, nagrađen je i u kategoriji Narodna i etno glazba, u potkategoriji "Ostala glazbala", za sviranje ouda, odnosno arapske lutnje.

U jazzerskoj kategoriji Klavir slavio je višestruko nagrađivani riječki jazz pijanist Zvjezdan Ružić Zwecky.

Među glazbenicima nominiranima u kategoriji Jazz glazba slavio je i Mario Bočić koji je proglašen najboljim u potkategoriji Saksofon. Dok je najbolji trubač Branko Sterpin, najbolji bubnjar je Borna Šercar, a u kategoriji Kontrabas/bas Status je dobio Opatijac sa zagrebačkom adresom Luka Veselinović.

Nagrađeni su i instrumentalisti u kategoriji Zabavna, pop-rock i urbana glazba. Priznanje za najboljeg bubnjara otišlo je u ruke riječkog bubnjara Branimira Gazdika kojem je to peti Status u karijeri.

U potkategoriji Električna/akustična gitara slavio je Miroslav Lesić kojem je to prvi Status u karijeri.

Revijalni program

Najboljim je basistom u istoj kategoriji proglašen Ante Jurinović, dok je najbolji klavijaturist u 2013. bio Jurica Leikauff. Među sviračima puhačih glazbala slavio je saksofonist Igor Geržina, dok je kategoriji Ostala glazbala nagradu odnio usnoharmonikaš Neven Mijač.

Među izvođačima narodne i etno glazbe slavio je Ivan Šarić koji je proglašen najboljim sviračem tambure, te već spomenuti Zoran Majstorović.

Podsjetimo, ovogodišnja je dodjela trebala biti održana u svibnju, ali je odgođena zbog toga što su se istog dana održavali humanitarni koncerti "Hrvatska pomaže" za stradale u poplavama u Slavoniji. Uloga domaćina sinoć je pripala Tamari Obrovac i Nikoli Peršiću iz grupe Koktelsi koja je prisutne zabavljala u revijalnom dijelu programa.

Instrumentalnim izvedbama predstavili su se i Zoran Majstorović i Elvis Stanić, Krešimir Oremuš te spontano oformljeni instrumentalni jazz sastav Lučki radnik u sastavu - Spartaco Črnjarić, Henry Radanović i Zvjezdan Ružić. Među prezenterima nagrada bili su Duško Jeličić Dule, Stiv Vučković Stividen, Neven Frangeš i Zvonimir Bučević Buč, Gordan Muratović, Tihomir Slivka, Bruno Krajcar i Vojmir Roša te Valerij Jurešić i Ivan Šarar. (I. KOCIJAN, Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter