Medom protiv superbakterija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tip meda koji se koristi stoljecima za lijecenje rana mogao bi biti najbolje sredstvo protiv otpornih bakterija koje užasavaju lijecnike jer ih više ne uspijevaju suzbiti antibioticima.

Med manuka uništava tri tipa bakterija koje obicno inficiraju rane, ukljucujuci i MRSA superbakteriju.

Ovaj med sprecava rast mikroba na vrlo neobican nacin, a možda bi mogao i poništiti njihovu otpornost na antibiotike, kažu znanstvenici. Pripravke za lijecenje rana koji su sadržavali med koristili su i u drevnim civilizacijama.

Pcele koje proizvode med manuka pelud skupljaju na nektaru manuka drva na Novom Zelandu. Strucnjaci vec neko vrijeme proucavaju vrijednost meda koji se vec koristi u proizvodima za njegu rana. Medutim, tajna ljekovitog djelovanja uglavnom je nepoznata.

Tim pod vodstvom prof. Rose Cooper, sa Sveucilišta Wales Institute Cardiff (UWIC), ustanovio je da med manuka sprecava pricvršcivanje bakterije na tkivo, što je nužno u procesu infekcije.

Prof. Cooper dodaje: "Sprecavajuci povezivanje blokira se i formacija biofilma, koji štiti bakteriju od antibiotika i omogucava im uzrokovanje teške infekcije. Drugi testovi su pokazali da med može uciniti da i MRSA bakterija postane osjetljivija na antibiotike poput oxacillina. To znaci da bi postojeci antibiotici postali djelotvorniji ako se koriste zajedno s medom manuka."


Podijeli: Facebook Twiter