Medo u pohodu, stradale nove košnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Krkužu nedaleko od Roca, na samom rubu velikog planinskog masiva Cicarije, u medvjedem pohodu uništeno je osam od cetrdeset i pet košnica Emila Cerovca. Medvjedu se osladio med, ovo je treci slucaj u petnaestak dana. Prethodno su u Selcima kod Buzeta u dva navrata takoder stradale košnice, satne osnove, s medom i leglom te maticom.

- Košnice su jedanaest godina na istoj lokaciji, a do sada se nikada nije dogodilo da ih je itko taknuo, niti covjek niti životinja. Samo je još falio napad medvjeda pa da zaokruži ovu katastrofalno lošu pcelarsku sezonu jer bagrema u okolici Krkuža nije ni bilo, što je nezapamceno na ovoj lokaciji, a ukupni prinos meda podbacio je za 80 posto, požalio nam se Cerovac, clan buzetske pcelarske udruge.

Serdo Prodan, lovocuvar Lovackog društva Roc, potvrdio je da se radi o medvjedu, a i on kaže da u 25-godišnjem lovackom stažu ne pamti ovakav slucaj u rockom lovištu. Medvjed nije u lovnogospodarskoj osnovi pa LD Roc nece moci nadoknaditi štetu. Prodan upozorava pcelare da ograde i zaštite košnice, a na oprezu trebaju biti poljoprivrednici, planinari i izletnici, svi koji ovih dana borave u prirodi.

U posljednjih mjesec dana na sjeveru Istre ucestale su dojave o susretu s medvjedom. Pretpostavka je da je rijec o više medvjeda koji su se zbog suše spustili s Cicarije u potrazi za hranom i vodom. Medvjeda su vidjeli u Selcima, kod Prodani, u Kajinskom hribu i Škujarskoj vali, na skretanju za Kosirigu kod Raciškog Brijega. U okolici Zajerci, na granici izmedu lovackih društava Buzet i Cerovlja, zapazili su medvjedicu s dva mladunceta.

Iako medvjedi u pravilu izbjegavaju susrete s ljudima, ako medvjedica osjeti da su ona ili mladunce ugroženi, može biti veoma opasna i vrlo brza pa je zato potreban dodatni oprez. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter