Mednjanci žedni vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon što su ljetos nalazi pokazali da je šterna, jedini izvor pitke vode u Mednjanu, zagadena, Grad Vodnjan obecao je da ce je sanirati, ali ništa nije ucinjeno. Obecano je i da ce se do kraja godine izgraditi vodovod od Golubova do Mednjana, no ni to nece biti ucinjeno", rekao je Dalibor Britvic, predsjednik vodnjanskog HNS-a, koji je u ime mještana Mednjana u utorak sazvao konferenciju za novinare na staroj, trošnoj i neupotrebljivoj vodospremi.

Problem vodoopskrbe u Mednjanu dugog je vijeka, a o izgradnji vodovoda prica se duže od dva desetljeca. Problem je kulminirao u lipnju, kada je analiza pokazala da voda iz šterne sadrži streptokok i Escherichiju coli, bakterije opasne po zdravlje.

- Kao što su i obecali iz Grada Vodnjana, šternu su ispraznili, ali je sanacija izostala. U meduvremenu se šterna opet napunila. Pušta na dva mjesta, a filteri, iz 50-ih godina, kada je izgradena, nisu cišceni. Što je najgore, šterna je komunalna i o njoj bi trebao brinuti Grad. Obecanja o vodovodu od Golubova, dugom oko 800 metara, godinama slušamo, kaže Petar Pajkovic iz Mednjana, koji nas je izvijestio da su u ponedjeljak djelatnici Zavoda za javno zdravstvo uzeli uzorke vode. Rezultati ce, kaže, vjerojatno biti loši i zbog obilnih padalina.

Gradnja vodovoda unesena je u proracun Grada Vodnjana 2009. godine, pa prebacena za ovu godinu. Medutim, ocigledno je da u "planiranom roku" nece biti ostvarena. Mednjan je vodovod trebao dobiti još 1989., kada i obližnja Krnjaloža. Kasnije je trasa izmijenjena i trebala je ici preko Batvaca i Golubova. Tim je selima, u kojima je i više bazena (!), nedavno pojacana mreža, ali prema Mednjanu radovi nisu krenuli. "Kako da ljudi žive, ili da se odluce živjeti na starini, kada nemaju vode", pitaju se mještani.



- Govorimo o vodi, ne o nekom luksuzu. Dok mi cekamo 20 godina vodu, takoreci preko noci krenula je gradnja teniskih terena u Vodnjanu. Slažem se da se to sve mora izgraditi, ali valjda se znaju prioriteti, retoricki pita Petar Vrtacic.

Apsurd je, složni su mještani, što je ovo jedan od najperspektivnijih krajeva Istre, nadomak mora i buducim luksuznim sadržajima u Barbarigi i na Dragoneri. Dotle oni žive, kako kažu, u uvjetima kao od prije pola stoljeca.

"Gradnja vodovoda do Mednjana, prema procjenama, stoji od 600 do 700 tisuca kuna. Financira se iz naknada za prikljucke, a u ovoj godini prikupljeno je samo sto tisuca kuna. Treba znati i da su zahtjev za prikljucak predale samo dvije obitelji iz Mednjana. Znam da im je teško, ali moraju shvatiti da Grad Vodnjan nema tih sredstava", navodi gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Kaže da bi trebalo izvesti gradevinske radove na šterni, no nije precizirao kada bi to se to ostvarilo, a naglasio je da ce vatrogasci dostaviti vodu Mednjancima kad god im je potrebna.

Na našu opasku da se vodovod vec duže prenosi iz jedne u drugu proracunsku godinu odgovara da je gradski proracun u odnosu na prije dvije godine 45 posto manji.


Podijeli: Facebook Twiter