"Medne tocke" uzor "Putevima meda"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po uzoru na srednjoistarske "Medne tocke", u kraju oko crnogorskog grada Cetinja razvija se projekt "Putevi meda", zbog cega petnaestak clanova tamošnjeg pcelarskog društva, zajedno s predstavnicima crnogorskih ministarstava poljoprivrede i turizma, Pcelarskog saveza i Turisticke organizacije Crne Gore, jucer i danas boravi u studijskom posjetu Istri.

Domacini su im Ranko Andelini iz pazinske Pcelarske udruge Lipa i pcelari koji su vec ukljuceni u program "Mednih tocaka" te Radenko Slokovic iz Turisticke zajednice središnje Istre. Gosti iz Crne Gore docekani su jucer u pazinskom Kaštelu, gdje im je prikazan dokumentarni film o manifestaciji "Dani meda u Painu" i predstavljen program "Mednih tocaka", a u programu dvodnevnog boravka posjet je pcelarskim domacinstvima u Velanovom Brijegu kraj Pazina, zatim Tinjanu, Lazima kraj Kaldira, Livadama i Oprtlju.

- Vec godinu dana razvijamo projekt tematskih staza kojim želimo proizvodace meda s podrucja opcine Cetinje povezati u jedinstvenu turisticku ponudu, a ocekujemo da bi naši "Putevi meda" profunkcionirali u sljedecoj godini. Zato smo došli u Istru upoznati se s iskustvima ovdašnjih pcelara u ovom zanimljivom projektu "Mednih tocaka" središnje Istre, kazala je Alma Henic Strahinja, koordinatorica projekta cetinjskih mednih puteva.

Od Danila Bate Vukmirovica saznali smo da je pcelarsko društvo iz Cetinja najstarije u Crnoj Gori, s tradicijom još od 1936. Danas ovo društvo okuplja sedamdesetak aktivnih pcelara, a u projekt "Puteva meda" bit ce ih ukljuceno deset. Cetinjski pcelari pretežno proizvode miješani med, i takav je kod njih najcjenjeniji, pa je im je proizvodnja sortnih medova uvriježena u Istri bila zanimljiva novost.


Podijeli: Facebook Twiter