Mediteransko porinuće Sajma knjige

Plakat pulskog sajma (M. MIJOŠEK)
Plakat pulskog sajma (M. MIJOŠEK)

Otvorenje 18. sajma knjige u Istri održava se danas u 18 sati u dvorištu Doma hrvatskih branitelja. Punoljetni pulski sajam, čija je ovogodišnja tema "Mediteran - Bijelo i Crno more", prvi put u svojoj povijesti ima noćno otvorenje, čiju režiju ponovo potpisuje Mauricio Ferlin.

Kako će izgledati sama svečanost, nije poznato, no zna se da će glazbu izvoditi Dario Marušić i braća Saša i Goran Farkaš te da su osvjetljenje i zvuk u produkciji Marka Bolkovića.

U protokolarnom dijelu otvaranja bit će prisutni ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić te njezin pomoćnik Vladimir Stojisavljević, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, a direktorica sajma Magdalena Vodopija predstavit će gošće iz Turske, književnice, novinarke i aktivistice Ayfer Tunç i Ece Temelkuran, koje će nazdraviti sajmu.

Još jedna novost je noćna prodaja - naime, sajam će prvoga dana biti otvoren do 23 sata, dok će od 1. do 9. prosinca biti otvoren od 9 do 21 sat.

U deset dana trajanja u sklopu sajma bit će održano čak 77 programa s 230 gostiju, a prvi program "Bijelo i Crno more" bit će održan u 20 sati u Crvenom salonu DHB-a, gdje je i ove godine smještena pozornica.

U sklopu tog programa bit će predstavljena knjiga turskog klasika Ahmeta Hamdija Tanpinara "Pet gradova" (Antibarbarus, Sa(n)jam knjige u Istri) o kojoj će govoriti Ekrem Čaušević, Marta Andrić, Simona Goldstein i Branimir Pofuk.

Zadnji program prvog dana sajma je prigodni Party punoljetnosti koji će početi u 22 sata u kafiću P14.

Na ovogodišnjem sajmu više od 200 nakladnika izložit će oko 20 tisuća naslova, i to po prigodnim popustima od 20 do 70 posto. Da bi se kupci lakše snašli, na službenim internetskim stranicama sajma moći će pronaći on-line katalog svih izdanja u prodaji. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter