Mediteranski mix 7 Sóis Orkestra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završne veceri rovinjskog dijela 17. festivala mediteranske narodne glazbe Sete Sóis Sete Lunas (Sedam Sunca Sedam Mjeseca) na rovinjskoj rivi nastupila je super grupa 7 Sóis Orkestra. Orkestar koji je okupio ponajbolje glazbenike iz world music grupa mediteranskih zemalja cini sedam glazbenika iz Andaluzije, Maroka, Izraela, Portugala i Italije.

Uz voditeljsku palicu multiinstrumentalista Stefana Salettija, koji se vecer ranije predstavio sa svojim sastavom Piccola Banda Ikona, u ovom glazbenom projektu sudjeluju prestižni glazbenici koji predstavljaju razlicite glazbene kulture Mediterana, u cijim se zemljama i održava festival Sete Sóis Sete Luas.

Rovinjci i njihovi gosti tako su mogli poslušati i vidjeti temperamentnu pjevacicu fada Margaridu Guerreiro iz Portugala, violinista Jamala Ouassinija iz Maroka, inace voditelja Tangeri Cafc Orchestra, klarinetista i flautista Eyala Sela iz Izraela, flamenko gitarista Miguela Angela Ramosa iz Andaluzije, basista Marija Riveru sa Sicilije i bubnjara Massima Cusatoa iz Kalabrije.

U gotovo dva sata svirke 7 Sóis Orkestra je uz odobravanje gledatelja predstavio tradicionalnu glazbu iz razlicitih zemalja, svoje autorske kompozicije i obrade pjesama drugih autora. Dugo i carobno glazbeno putovanje krenulo je od portugalskog fada, preko španjolskih i ritmova južne Italije, arapsko-andaluzijske glazbe do sefardskih tema mediteranske Afrike.

Kao naš predstavnik, Rovinj se ove godine pridružio gradovima Francuske, Grcke, Izraela, Italije, Maroka, Portugala, Španjolske, Zelenortskih otoka i Brazila. U trideset gradova predstavljeni su ne samo glazbeni projekti, vec i ulicna kazališta te likovne izložbe, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu festivalu pruža Europska unija kroz programe "Kaleidoskop", "Kultura 2000" i "Interreg IIIB Medocc", a pocasni predsjednici festivala su dobitnici Nobelove nagrade Jose Saramago i Dario Fo.


Podijeli: Facebook Twiter