Mediteranski kiparski simpozij neće se održati

Pukla ljubav? - Gorka Ostojić Cvajner i Josip Diminić na otvorenu lanjskog MKS-a (I. RADIĆ)
Pukla ljubav? - Gorka Ostojić Cvajner i Josip Diminić na otvorenu lanjskog MKS-a (I. RADIĆ)

Mediteranski kiparski simpozij (MKS) u Dubrovi, koji traje već 43. godine, ovog se ljeta neće održati zbog nedostatka financijskih sredstava, priopćio je danas njegov idejni tvorac i predsjednik Stručnog savjeta, profesor emeritus Josip Diminić. U izjavi za naš list ovaj je akademski kipar i slikar objasnio da izostanku 41. izdanja kulturne manifestacije, koju je struka uvrstila među deset najboljih simpozija u svijetu, kumuje nerad unutar udruge MKS.

- Ne mogu sve sam, treba nas više da bi simpozij opstao. Sve će doći na vidjelo. Nije ovo kraj simpozija, prevelika je njegova vrijednost, kratko je poručio Diminić, napomenuvši da se MKS dosad nije održao dvaput, i to zbog objektivnih razloga.

- O tome proziva li Diminić mene, pitajte njega, poručila je predsjednica MKS-a, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. "Ovo nije ni prvi ni zadnji put da se simpozij neće održati. Takvu smo mogućnost već najavili predstavnicima Grada Labina i Županije. Naši su planovi bili u disproporciji s financijskim i organizacijskim mogućnostima. Kompleksne projekte odgodili smo za godinu dana. Imamo dovoljno vremena dovršiti Diminićev projekt "Križišta" Bijele ceste, pripremiti osnivanje Muzeja suvremenog kiparstva na otvorenom, pokretanje info-punkta te transformaciju MKS-a kroz izradu njegove strategije", dodala je.

Osnivači simpozija su Grad Labin i Općina Sv. Nedelja. Financijski ga podupire i Županija te Ministarstvo kulture, a u manjoj mjeri ostale tri općine s Labinštine. Godišnje je MKS iz spomenutih izvora, veli njegova predsjednica, dobivao nešto više od 200 tisuća kuna.

- Proračunski novac nikad nismo zlorabili, pa nećemo ni ovom zgodom - utrošit ćemo ga na pripremu spomenutih projekata, odgovorila je Ostojić Cvajner.

Slabosti su na vidjelo isplivale još lani: MKS je uredno otvoren u Parku skulptura u kolovozu, no nije realizirano ništa od tada najavljenog. Uz realizaciju Diminićeva "Križišta", Ante Rašić trebao je započeti 17. dionicu Bijele ceste, mozaični Artlegendarij s popisom dosadašnjih autora i djela ovog jedinstvenog umjetničkog projekta, a Ivan Fijolić, jedan od dosad najmlađih sudionika, 18. etapu pod nazivom Školica. Uz to je najavljena i monografija-vodič simpozija.

- Radit ćemo u fazama jer naš je koncept kompleksan i skup, a mi smo siromašni i neizvjesne budućnosti, poručila je otvarajući 40. MKS Ostojić Cvajner. Četiri projekta ukupno su procijenjena na oko milijun kuna, no financijeri su, pisali smo, odobrili 279 tisuća, ili samo 27 posto zatraženoga.

U četiri desetljeća MKS-a realizirano je 95 skulptura i 16 dionica Bijele ceste. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter