Mediteranska mreža gastroturističkih destinacija


Predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Jasenka Kapuralin i Edmondo Šuran sudjelovali su na drugom radnom sastanku partnera u međunarodnom projektu Medfest u Barceloni. Projekt Medfest, čija je realizacija službeno započela početkom ove godine, nosi puni naziv "Očuvanje kulinarske baštine i stvaranje održivih turističkih destinacija", a odobren je u sklopu programa Interreg Mediteran. Projekt traje tri godine, a okončat će se u listopadu 2019. završnom konferencijom u Portugalu. Vodeći partner projekta je Istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane, a osim Slovenije u projekt su uključeni partneri iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Cipra te Hrvatske iz koje u projektu sudjeluju AZRRI i Obrtnička komora Istarske županije.

Najznačajnije istarske manifestacije

Ukupna vrijednost projekta je 2,218 milijuna eura, od čega AZRRI-ju za njegove aktivnosti pripada 253 tisuće eura. Osnovni cilj projekta je razviti zajedničku međunarodnu strategiju gastronomskog turizma Sredozemlja, a prvi korak k tome je umrežavanje postojećih gastro-turističkih destinacija u ruralnom zaleđu turističkih regija koje sudjeluju u ovom projektu. Zato su projektni partneri na ovom barcelonskom sastanku najprije predstavili sadržaje ovog tipa koji u njihovim regijama već postoje.

AZRRI-jevci su tako predstavili najznačajnije istarske agroturističke manifestacije, primjerice Dane otvorenih vrata vinskih podruma Istre, Wine and walk, Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, Dane tartufa u Livadama, Festival pašte u Žminju, Dane meda u Pazinu, porečku Vinistru, Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, S klobasicom u Europu u Svetom Petru u Šumi, Dane otvorenih vrata agroturizama Istre, pulski Muzej maslinovog ulja, programe Istra Inspirita, AZRRI-jeve edukativne kulinarske radionice na Gortanovom brijegu i drugo. I drugi su partneri predstavljali slične programe u svojim zemljama, mahom gastro sajmove i festivale, ali i sadržaje sasvim druge naravi.

Primjerice, Španjolci su predstavili svoju fondaciju Alicia, koja u nizu edukacijskih programa za školsku djecu, građane i turiste, objedinjuje kulinarstvo sa znanošću. Predstavnici Cipra predstavili su svoj festival meda i aromatičnog bilja kojem je osim gastronomije u fokusu i kozmetika; a Talijani programe u kojima se rekreativne šetnje prirodom kombiniraju s posjetima uljarama, vinarijama i proizvodnjama drugovrsnih domaćih proizvoda.

Sve predstavljene manifestacije uključit će se u interaktivnu kartu koja će biti postavljena na web-portal projekta Medfest do kraja ove godine, ali svaki partner iz svog "asortimana" mora sada izabrati samo dva programa koji će se u budućim projektnim aktivnostima temeljitije predstaviti i intenzivnije promovirati. Na AZRRI-jevcima je sada zadaća da u suradnji s domaćim partnerima, županijskom Obrtničkom komorom i istarskom Turističkom zajednicom, u solidnoj konkurenciji izabere samo dva programa za "dalju obradu".

Vino i maslinovo ulje - stereotip

Iz svake zemlje-partnera po dva odabrana programa, koji se sadržajem ne bi trebali poklapati ("Nemojte vino i maslinovo ulje, to imaju svi i već je stereotipno", bio je neformalni zaključak skupa u Barceloni), poslužit će kao model za osmišljavanje cjelogodišnje a ne samo sezonske turističko-gastronomske ponude, ali to, zajednički je stav partnera u projektu, moraju biti sadržaji koji nude neku posebnu priču i cjelovit doživljaj, ne samo kušanje odnosno konzumaciju. Osim s ovim zadatkom, AZRRI-jevci su se iz Barcelone vratili s još nekim zaduženjima: upravo će oni producirati video-materijal o cijelom projektu Medfest, a zaduženi su i za izdavanje zajedničke brošure te za uređivanje i vođenje facebook, instagram i twitter promocije cijelog projekta.

Međuprojektna koordinacija

Istovremeno dok su Jasenka Kapuralin i Edmondo Šuran sudjelovali na sastanku Medfest projekta u Barceloni, u nešto južnijem Alicanteu na drugom je seminaru sudjelovao AZRRI-jevac Igor Jurčić, čija je zadaća održavanje komunikacije između srodnih projekata u sklopu programa Interreg Mediteran. Naime, na toj je platformi trenutačno aktivno čak 11 međunarodnih projekata, ponekad i sa sudionicima iz istih zemalja, i više se njih bavi održivim turizmom, razvojnim strategijama ruralnog prostora, obalnom i morskom ekologijom i slično.

Stoga je prvi put u povijesti europskih projekata pokrenuta njihova "horizontalna" koordinacija kojoj je cilj uspostava sinergije u točkama, temama ili lokacijama, u kojima se ti projekti dodiruju, na način da se u neke aktivnosti može uključiti sudionike dva ili više različitih međunarodnih projekata. Takva međuprojektna koordinacija nazvana je BleuTour, njene su aktivnosti tek na početku, a Igor Jurčić iz AZRRI-ja hrvatski je predstavnik u tom međunarodnom koordinacijskom timu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter