Mediteranska hrana nema posebni učinak na mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je nekoliko istraživanja povezalo mediteransku prehranu s poboljšanjem mentalnih funkcija veliko francusko istraživanje nije utvrdilo koristi za mozak koji stari od prehrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, vinom i maslinovim uljem.

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Clinical Nutrition proučavane su prehrambene navike sudionika u srednjim godinama života i nakon toga mjerile su se njihove kognitivne sposobnosti u dobi od 65 godina no nije utvrđena veza mediteranske prehrane i boljih mentalnih sposobnosti.

Francusko istraživanje obuhvatilo je oko tri tisuće osoba koje se pratilo od polovine 1990-ih godina kad su bili 45 godina ili stariji.

"Naše istraživanje ne podupire hipotezu o značajnom neuroprotektivnom učinku mediteranske prehrane na kognitivnu funkciju", napisala je voditeljica istraživanja epidemiologinja Emmanuelle Kesse-Guyot iz francuske nacionalne agencije za zdravstvena istraživanja INSERM.

Ranija istraživanja sugerirala su da zdrave masnoće iz mediteranske prehrane imaju pozitivan učinak na mozak te da nezasićene masnoće i namirnice bogate vlaknima neizravno zaustavljaju mentalno nazadovanje održavanjem krvnih žila zdravima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter