Mediteran kakav (ne) bi trebao biti

Ministar turizma Darko Lorencin na Weekend Media Festivalu u Rovinju (D. ŠTIFANIĆ)
Ministar turizma Darko Lorencin na Weekend Media Festivalu u Rovinju (D. ŠTIFANIĆ)

"Mediteran kakav (ne)bi trebao biti", naziv je jučerašnje panelke, održane u sklopu Weekend Media Festivala, na kojoj se iskristaliziralo nekoliko pitanja i konstatacija, od trenutno najaktualnije da nam je turistička sezona izvrsna i s tim u svezi potpitanja "može li još bolje?", preko dileme treba li nam luksuzni ili konkurentni turizam.                                                                                                                                                                                                                                         O svemu tome, pod dirigentskom palicom novinara Zorana Šprajca, govorili su Darko Lorencin, ministar turizma, Nenad Bakić (Selectio), Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistra, Siniša Topalović (Horwath HTL), te Boris Žgomba, predsjedniku Uprave Unline. Za sam uvod u temu, poslužila je prezentacija Siniše Topalovića, koji je konstatirao da prostora za više i bolje ima.

Ministar turizma Darko Lorencin, rekao je da se na produženju sezone radi, navevši program Hrvatska 365, koji je upravo i temeljen na pred i posezoni, dok je Tomislav Popović bio mišljenja da bez smještanih kapaciteta - nema napretka. Žgomba, pak veli da problem nije samo u neadekvatnom smještaju, nego da on upravo leži u neimanju motiva dolaska u destinaciju.

Zanimljiva je bila i primjedba ministra Lorencina, na tragu želje i htjenja da imamo elitni turizam, kada je upitao što je elitni turizam, i dali smo svjesni onog što povlači za sobom, a to je drastično reduciranje gostiju.

- Mi idemo na destinaciju od četiri zvjezdice, i to je dobar iskorak, a na tom putu, zasigurno, i neka će se mjesta iskristalizirati u elitna, rekao je Lorencin.

Tomislav Popović smatra da u zemlji, pored Rovinja, postoje još dvije, tri destinacije koje su, ili bi mogle biti elitne.

- Rovinj je danas uz bok nekim svjetskim destinacijama, i ono što je Adris odradio na tom planu da Rovinj to i postane, bio je pionirski posao, koji će već sutra nekome više od nama samima, pomoći. Možda ću i zvučati prepotentno, ali stojim iza riječi i činjenice da Rovinj bez nas (op. a. Adrisa) ne bi izgledao onakvim kakvim danas on jeste. I da, sigurno je i to da "mi" sami sebi nismo dovoljni i da nam treba destinacija, rekao je Popović, koji se, u kasnijoj diskusiji osvrnuo i na temu "papirologije", koja je i više od puževog koraka, prespora. To je ilustrirao primjerom hotela "Park" (također u Rovinju), koji se trebao koncem godine rušiti/graditi.

"Projekt smo predali u siječnju, odgovor dobili u srpnju, a prvi sastanak realizirali u rujnu, ilustrirao je sporost birokratskog, pravnog i inog aparata.

Diskusija se još vodila i na temu, odnosno uzroka tzv. sezonalnosti hrvatskog turizma, brojim preprekama za velike investitore kao i utjecaju online kanala prodaje. Tomislav Popović upozorio je da je Zakon o turističkom zemljištu velika prepreka za investitore, dok je Siniša Topalović pritom usporedio investicije u hrvatski i crnogorski turizam (u Hrvatskoj lani uloženo 295 milijuna eura, a u Crnoj Gori u samo za jedan projekt više od 500 milijuna).

Na tu je opasku reagirao ministar Lorencin koji je uzvratio da ti podaci nisu točni  i da su određeni projekti u Crnoj Gori dogovoreni "u četiri oka". Reagirao je i moderator Šprajc, zatraživši od ministra i da se "oni dogovore u četiri oka", što je očekivano, izazvalo aplauz i smijeh prisutnih. Tu je epizodu zaključio investitor Nenad Bakić, koji je rekao da nikako ne bi želio i težio ka tome da  Hrvatska slijedi crnogorski primjer jer smatra da je upravo, Crna Gora velikim projektima već devastirala svoju obalu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter