Mediteran ?ereka i Valente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

U Gradskoj galeriji u Labinu od ponedjeljka su izložena ulja na platnu akademskog likovnog umjetnika Zdravka ?ereka i samoukog slikara Gorana Valente. Oba umjetnika su rodena u Labinu, od kuda je ?erek još kao dijete otišao s roditeljima te sada živi u Zagrebu, dok Valenta živi i stvara u rodnom gradu.

?erek se labinskoj publici predstavlja prvi put nakon 1993. godine. Prema rijecima voditelja galerije Narodnog muzeja u Labinu Tullija Vorana, koji je otvorio izložbu, njegova djela danas, kao i prije sedamnaest godina, fasciniraju doradenošcu motiva i perfekcijom izvedbe, a razlika se primjecuje u rabljenoj paleti boja, koje su od zemaljskih postale nebeske da bi svojim plavetnilom docarale atmosferu mediteranskog podneblja u kojemu su smješteni prizori njegovih najnovijih slika.



- Za ?ereka možemo reci da nije samo izvrstan slikar, nego i scenograf, kostimograf i režiser. U svakom njegovom platnu scenografija je besprijekorna, likovi nose decentne povijesne kostime, a cijela prica odvija se kao najbolje režiran dramski komad. Osim toga, ?erek na slikama pokazuje afinitet prema glazbi, kaže Vorano.

Goran Valenta se slikanjem aktivno bavi desetak godina i još uvijek traži svoj izricaj, ali nedvojbeno je na dobrom putu. Na slikama i crtežima koje je izložio prevladaju motivi mora i brodova. Vorano je posebno istaknuo umjetnikovu znalacku primjenu nekoliko osnovnih kontrasta, koji njegovim djelima daju logicki smisao i kredibilitet.


Podijeli: Facebook Twiter