Meditativni zvuci srednjega vijeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meditativni zvuci srednjovjekovnih napjeva Bugarske ortodoksne crkve od 9. do 15. stoljeca sinoc su se nadvili nad zidine prelijepog Dvigrada i njegove bazilike sv. Sofije na cije je tlo prvi put ušao Medunarodni festival rane glazbe - Dvigrad festival, ne bi li svecano zakoracio u svoje sedmo izdanje. Tradicionalno dostojanstvena i mudro osmišljena produkcija otvorenja unatoc prijetnji kiše na svoju je jedinstvenu pozornicu privukla nemali broj poklonika, prijatelja i štovatelja sadržaja kakvog uvjerljivo afirmiraju i populariziraju programski selektori festivala.

Razlog za dolazak ovoga su puta bili zemlja partner Bugarska i dva zborska korpusa iz Sofije specijalizirana za reprodukciju repertoara sakralne glazbe liturgijske prakse svoje crkve. Rijec je o komornom zboru pravoslavne glazbe "Djeca Orfeja" pod vodstvom Venecije Karamanove te muškom pravoslavnom zboru "Bugarska" predvodenom Valentinom Bobevskim. "Krasote Devstva Tvoego" bila je tema djevojackog ansambla, dok je "Gospode Pomilui" glasio blok muškog zbora.

"Djeca Orfeja" su se oducila za izbor naslova koji su dio spomenutog programa posvecenog izvornim naslovima zadane periodike, a rukopise potpisuju sv. Ivan Kukuzel te anonimni autori. Datiraju pretežito iz 14. stoljeca, a svakako najznamenitiji je "Polilei Bugarki", kapitalni Kukuzelov napjev koji smo slušali uz njegov "Te-Ri-Rem". Iz drevnih pjesmarica, koje se u glavnini vjerno cuvaju u bugarskim samostanima, mogli smo upoznati i "Krasote Devstva Tvoego" te "Kraci bugarski polilei" anonimnih pisaca. Unatoc akusticnim uvjetovanostima dvigradske bazilike sv. Sofije, mladi glasovi "Djece Orfeja" postigli su ravnotežu dionica i punocu zvuka vlastitog vokalnog tijela. Suzdržanim, pomno opreznim dinamickim nijansiranjem i discipliniranim poštovanjem i razumijevanjem sadržajnog predloška motivirali su publiku Dvigrad festivala.

U nastavku programa Dvigrad festivala 30. lipnja na rasporedu je koncert ansambla Nova Schola Gregoriana u žminjskoj crkvi sv. Mihovila, gdje nastupaju predvodeni Albertom Turcom u 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter