Medimurje: Idealna proljetna bajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medimurje je jedan od onih dijelova Hrvatske u kojem je na najljepši nacin moguce spoznati ljepotu proljeca, godišnjeg doba koje slavi radanje novog života.

Naime, Medimurje - "zemlja izmedu voda" - kako ovaj kraj znaju zvati zbog Mure, Drave i Trnave koje ga okružuju i uoblicuju - nudi sa svojim vodotocima, šumama, livadama i proplancima bezbrojne mogucnosti direktnog dodira s iznimno bogatim biljnim i životinjskim svijetom koji u ovom na trenutke misticnom, a tren kasnije bajkovitom okružju još jace slavi prirodni ciklus obnove.



Vodom bogata, ali u proljece ne i opasna Mura (cak je i narodna pjesma naziva "tiha Mura") praznik je za oci i uši na mnogim mjestima, kako zbog svoje tihe snage koju ponajviše docarava lagani šum njenih valova, tako i zbog mostova, starinskih skela ili pak tipicnih medimurskih cunjeva koji vec stoljecima vežu ljude ovih obala, Hrvate, Slovence i Madare.

Uz Muru su bezbrojne šetnice i staze koje nude uživanje u druženju s rijekom, mirise proljeca, prekrasne rijecne pejzaže, impresivan broj ptica i ništa manje raznolik i bogat riblji svijet što je itekakav izazov za svakog ribica. Mura je zašticena kao znacajni krajolik u travnju 2001., i to nakon dugotrajnih pritisaka i javne kampanje brojnih ekoudruga kojima je bilo stalo da se ova rijeka sacuva, ponajprije stoga jer je kao rijetko koje slicno rjecno podrucje u Europi nudila ocuvan okoliš i tradicionalan nacin života.



Uz Muru, srce i dušu Medimurja, zaštitni znak najsjevernijeg dijela Hrvatske nedvojbeno su i vinogradi kojih su pune prisojne (osuncane) strane medimurskih gorica koje su, u stvari, krajni obronci Alpa. Cesto izložene suncu i na za uzgoj vina odlicnoj nadmorskoj visini (najviši je vrh 344 metra visok Mohokos) gorice omogucuju vrijednim Medimurcima uzgoj razliciih vrsta vina, a svojom uredenošcu i elegantnim smještajem u pitomi krajolik ovi medimurski vinogradi predstavljaju ne samo praznik za nepce ljubiteljima vina vec i praznik za oko svakom tko cijeni sklad i ljepotu.

No, nije samo priroda ono što može oduševiti posjetitelje Medimurja. Jer, svaki ce se gost ovog pitomog kraja vrlo brzo susresti s bogatom tradicijom, navadama i obicajima koji traju stoljecima i koje nastavljaju i današnji Medimurci.



Dio te tradicije osjeti se vec pri pogledu na svježe izorane oranice, vidljiv je i u lijepo uredenim okucnicama punim cvijeca, ima je i u cestim susretima s ljudima koji marljivo rade na polju ili u šumi, iznimno se jako osjeca u bezbrojnim nasadima vinograda smještenim posvuda gdje oko seže, a nemoguce ju je izbjeci u ravnicarski sjetnoj medimurskoj popevki koju tako sjajno predstavljaju Lidija Bajuk, teta Liza ili sve omiljeniji Žiga Medimurski i njegovi "Bandisti".

Iako tiho i mirno - narodna ga pjesma, ne bez razloga, cesto naziva "malo Medimurje" cime se ne cilja toliko na velicinu, koliko na bliskost, srdacnost, nježnost - Medimurje je kraj izuzetno vrijednih ljudi pa je povijest poduzetništva i obrtništva ovdje bogata i duga, a baš zahvaljujuci takvom odnosu prema životu i radu Medimurje je danas znatno iznad hrvatskog poduzetnickog prosjeka.


Podijeli: Facebook Twiter