Mediji u Bukureštu otkrili CIA-in zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka obavještajna agencija CIA služila se do 2006. tajnim zatvorom u Rumunjskoj gdje je mucila osumnjicene za suradnju s Al Kaidom, kaže se u dokumentu objavljenom u cetvrtak u njemackim medijima.

Zgrada u stambenoj cetvrti Bukurešta, u kojoj je CIA držala zatvorenike, koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije.

Dick Marty, autor izvještaja iz 2007., u kojem je otkrio postojanje takva zatvora, izrazio je u cetvrtak zadovoljstvo što su novim podacima potvrdene njegove tvrdnje.

Taj švicarski politicar i pravnik, nekadašnji izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeca Europe, usput je izrazio i žaljenje "što to nisu objavile politicke ili sudske vlasti nego tisak. Dosad o tome u Rumunjskoj nije provedena ozbiljna istraga ", kaže se u njegovu priopcenju.

Na pitanje agencije AFP rumunjske su vlasti ponovno opovrgnule da u Bukureštu postoji takav zatvor. "Kategoricki odbacujemo nagadanja tiska po kojemu je u toj zgradi bio takav CIA-in zatvor", kaže se u službenu priopcenju ORNISS-a.


Podijeli: Facebook Twiter