Mediji pod utjecajem politike i kapitala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Danas su mediji pod utjecajem politike i krupnog kapitala, što je rezultiralo padom profesionalnog standarda i kredibiliteta, žutilom i senzacionalistickim poluistinama", rekla je Zrinka Vrabec-Mojzeš, savjetnica predsjednika Ive Josipovica, na u cetvrtak zapocetim 3. danima elektronickih medija u Rovinju, u sklopu kojih se raspravlja i o Zakonu o HRT-u.

Izrazila je želju da se stanje medija na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju ipak popravi te da se novim Zakonom o HRT-u to promijeni, a na ekranima nacionalne televizije bude sve više informativnog te obrazovno-edukativnog programa.

Manifestaciju je otvorila saborska zastupnica Suncana Glavak, ujedno i izaslanica premijerke Jadranke Kosor, a sudionike skupa je pozdravio i Marino Budicin, dogradonacelnik Rovinja.

Dani elektronickih medija odvijaju se pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, a u organizaciji Hrvatske udruge radija i novina (HURIN), Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije, Agencije za elektronicke medije, Vijeca za elektronicke medije i Nacionalne udruge televizija.

"Bili smo zasiceni raznim skupovima te smo organizirali ovu manifestaciju gdje ce elektronicki mediji napokon moci raspravljati o svojim problemima", rekao je Ivan Butkovic, predsjednik HURIN-a, koji smatra da javna televizija dobiva previše, a da se mali bore za opstanak na tržištu koje nije regulirano.

Štoviše, naglasio je, trenutno se odvija digitalizacija medija, a nitko ne zna svoja prava, pa je najavio i raspravu o tom problemu.

O Zakonu o HRT-u su govorili, medu ostalima, i Nina Obuljen, državna tajnica Ministarstva kulture, te Nenad Stazic, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a tijekom programa, medu ostalima, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic govorit ce o zaštiti djece u elektronickim medijima.


Podijeli: Facebook Twiter