Mediji će bojkotirati stožer "U ime obitelji"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Večernji list, 24sata i Nova TV, RTL televizija i Hina neće u nedjelju izvještavati iz referendumskog stožera inicijative U ime obitelji pridruživši se tako bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo nakon što je "U ime obitelji" zabranio izvještavanje iz njihovog stožera HRT-u, Indexu, Net.hr-u, T-portalu te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu.

"24sata i Večernji list u nedjelju 1. prosinca, kao ni svi relevantni hrvatski mediji, neće izvještavati iz referendumskog stožera inicijative U ime obitelji", priopćili su ti listovi. Uredništva Styrijinih izdanja Večernjeg lista i 24 sata ističu da ne prihvaćaju kažnjavanje niti jednog medija zbog iznošenja mišljenja ili slobode uređivačke politike, pa tako ni diskriminirajuću odluku inicijative 'U ime obitelji' kojom većem broju hrvatskih medija zabranjuju pristup svom stožeru.

Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, kazao je Hini da je pitanje solidarizacije s medijima kojima je Inicijativa u ime obitelji uskratila akreditacije bilo spontano. "Nije se dogodilo u 20 godina da je gotovo polovici medija zabranjen pristup informacijama", kazao je Trupčević, dodavši da su se nakon toga s tim medijima solidarizirala sva Styrijina izdanja među kojima su i Poslovni dnevnik i tjednik 24sata Express.

Mediji kojima je uskraćena akreditacija i koji su se pridružili bojkotu čine više od 90 posto medijskog prostora, zaključio je. Bojkotu izvještavanju zbog odluke inicijative U ime obitelji "koja direktno utječe na slobodu medija" pridružila se i Nova TV. "Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji', rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV.

RTL televizija među prvima je objavila da se solidarizirala s redakcijama kojima je "U ime obitelji" uskratila akreditacije. RTL je na svojim inaternetskim stranicama izvijestio kako neće izvještavati iz stožera "U ime obitelji" nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a i RTL optužili za pristrano izvještavanje. "Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje "za"ili "protiv", ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi, ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao", stoji u izjavi Ivana Lovrečeka, glavnog urednika RTL Televizije.

Uredništvo Hine iz solidarnosti s ostalim medijima pridružuje se bojkotu izvještavanja iz stožera Građanske inicijative "U ime obitelji" jer smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) žestoko je osudilo odluku U ime obitelji, a sve redakcije i novinare, ako Inicijativa ne opozove svoju odluku, pozvalo na solidarni novinarski bojkot. Inicijativa "U ime obitelji", koja organizira u nedjelju navečer druženje volontera i podupiratelja Inicijative, HRT-u je, kako navodi, zbog toga što se kroz cijelo referendumsko razdoblje nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti odlučila uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera. "U ime obitelji" navodi kako je na inzistiranje brojnih volontera uskratila sudjelovanje u referendumskoj noći i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su, kako ocjenjuje inicijativa, krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati za brak kao zajednicu žene i muškarca te krivotvorili informacije o njima, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.

HND smatra kako je akreditacija uskraćena svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa inicijative "U ime obitelji". Ova vrsta diskriminacije novinara, kako smatra HND, dosad je kod nas nezabilježena, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Hrvatsko vijeće za medije osudilo je postupak Građanske inicijative "U ime obitelji", koja je dijelu medija uskratila akreditacije i izvještavanje iz prostora u kojem će volonteri inicijative pratiti rezultate današnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, te je pozvalo inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad.#L# Predsjednica Vijeća za medije, Sanja Mikleušević Pavić, u priopćenju ističe, kako Vijeće "upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji', koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će inicijativa pratiti i dočekati referendumske rezultate". Građansku inicijativu pozivaju da u ime demokracije, na koju se pozivaju, povuku svoju odluku, i dopuste novinarima da rade svoj posao.

Inicijativa U ime obitelji danas bi ipak htjela novinare

Građanska inicijativa U ime obitelji uputila je poslijepodne poziv svim medijima da dođu na konferenciju za novinare na kojoj će se večeras predstavnici Inicijative osvrnuti na rezultate referenduma.

"Zbog velikog interesa javnosti i na temelju poziva Vijeća za medije Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poziva sve medije na konferenciju za novinare u 21.30 sati na kojoj će sudjelovati predstavnici Inicijative te će se osvrnuti na rezultate referenduma", navodi se u pozivu upućenom medijima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter