Medieval oduševio publiku


Atraktivnim noćnim programom uz sukljanje vatre i završne viteške borbe, sinoć je završio ovogodišnji 6. po redu srednjovjekovni festival u Savičenti. Protekla tri dana, posjetitelji su u predvečerje mogli zakoračiti u jedinstvenu povijesnu bajku kroz koju su ih vodili vitezovi, plemići, kneginje, dvorske lude, grofovi ali i brojni streličari i stjegonoše. Festival Medieval i ovog je ljeta opravdao očekivanja publike ali i svih sudionika kojih je ove godine bilo najviše, čak 250, a članovi su raznih udruga iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Slovačke.

Festival se održavao na tri lokacije u samom centru mjesta u kaštelu Morosini-Grimani, Žlinji (udolina iza Kaštela) i na placi. Veselje je krenulo otvaranjem viteških tabora u koje su mogli zaviriti posjetitelji i otkriti kako su nakon okrutnih borbi odmarali hrabri vitezovi, što su jeli, kakvo su oružje koristili. Posjetitelji su imali priliku isprobati razne srednjovjekovne sprave za mučenje ili se pak okušati u ulozi plemića i vlastele tako što bi zasjeli i fotografirali se u velikom stolcu na tronu. Luk i strijela i ovaj su put najviše mamili publiku, osobito one mlađe, koji su uz pomoć iskusnih streličara gađali metu.

Nije bilo lako u borbama mačevanja jedan na jedan u koje su se s iskusnim vitezovima upuštali oni najhrabriji. Uz brojne bitke, među kojima je najatraktivnija bila opsada Kaštela ali i napadaji topovima i puškama bila je impozantna izvedba vitezova koji su atraktivnih koreografijama i vjernim prikazima borbi zaista dočaravali svu brutalnost srednjeg vijeka.

Posebna atmosfera zavladala bi kada se spustila noć. Svjetlosni efekti, baklje, vatrene strelice i specijalni pirotehnički program, nikog nisu ostavili ravnodušnim. Posjetitelji s kojima smo razgovarali, potvrđuju da je festival pun pogodak, osobito zbog vjernih "kulisa" i autentičnih kostima ali i velikog broja kostimiranih sudionika. Da se Medieval uspio nametnuti kao već prepoznatljiv festival ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe, potvrđuju nam neki od sudionika koji posjećuju i druge slične festivale u Europi.

- Ovdje je stvarno sve na nivou, prekrasan ambijent i odlična organizacija. Meni osobno, ovo je najbolji srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, kazala je Sabina Brdnik članica slovenske udruge Vitezovi belega volka koja festival posjećuje od samog početka.

Već šestu godinu u Savičentu dolazi i Boris Blašković iz udruge Vitezovi Zelengradski koja za potrebe rekonstrukcija srednjevjekovnih bitki i opsada, koristi drvenu maketu utvrde te brojne opsadne naprave koje su izradili sami članovi. Od replika bojnih naprava koje su u funkciji, imaju 3 katapulta, balistu, trebuše, dva opsadna ovna, oklopljena bojna kola, te nekoliko topova.

- Prikazujemo sve borilačke vještine i posjedujemo mnogo bojnih naprava koje pokazuju kako se nekada ratovalo i osvajalo gradove. Sve pohvale ovom festivalu, odličan je i jedan od najbolje osmišljenih na kojima sam bio, kazao je vitez Boris. Osim borbi, posjetitelji su mogli kupovati suvenire na srednjovjekovnom sajmu ili pak kušati lovačke specijalitete koji su se spremali podno zidina Kaštela. Uz prikaze starih zanata, moglo se zaplesati uz taktove povijesne glazbe ili uživati u vještinama uličnih zabavljača, iskušati se u gađanju lukom i strijelom, te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima.

Oni najmlađi uživali su u "vožnji" srednjovjekovnim vrtuljkom, a bio je tu i kmetski stolac i niz drugih zanimljivosti. U Kaštelu se moglo uživati u prigodnim jelima koje su pripremali članovi lovačkih društava Zec iz Žminja, Union iz Pule i Jarebica iz Svetvinčenta, a posebno iznenađenje bila je programska poslastica u nedjeljnoj gastro ponudi. Naime, finalisti showa 3, 2, 1 kuhaj Doris Vlah i Luka Dančulović iz Opatije i Verica i Dragan Jovanović iz Pule pripremali su delicije na bazi mesa divljači.

Festival Medieval doista predstavlja atrakciju i pruža jedan novi turistički proizvod koji sve više postaje i jedan od razloga dolaska u Istru. I ove se godine dokazao kao jedinstvena manifestacija koja privlači turiste, kako domaće, tako i strane. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter